Productie industrie krimpt ruim 2 procent in juni

Foto:
Pixabay CC0

Den Haag, 09 Augustus 2019 /EZPress/ - De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 2,2 procent lager dan in juni 2018, maakt het CBS bekend. Het is de vierde achtereenvolgende maand waarin de productie krimpt.

Productie machine-industrie groeit het sterkst
Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met bijna 3 procent het sterkst. Ook de productie van de voedingsmiddelenindustrie groeide. De meeste bedrijfsklassen in de industrie hadden echter te maken met een krimp van de productie.

Trend licht dalend
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni 2019 daalde de productie met 0,8 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.

Producentenvertrouwen positiever
Het producentenvertrouwen industrie is in juli 2019 toegenomen. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juli sterk. De daling was de grootste sinds begin 2009. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juni ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: