Europese ondernemers luiden noodklok over Brenner autobaan

Den Haag, 25 Juli 2019 /EZPress/ - Italiaanse, Duitse, Franse, Nederlandse en Belgische ondernemersorganisaties hebben de noodklok geluid over het afknijpen van het vrachtverkeer over de beroemde Brenner autobaan tussen Duitsland en Italië, melden VNO-NCW en MKB-Nederland woensdag. Onlangs trokken ook Europese vervoerdersorganisaties, waaronder TLN, al aan de bel.

Kettingreactie
In een brief aan de Europese Commissie doen de ondernemers een beroep op de Europees Commissaris voor Transport om te bemiddelen in het conflict. Zij vrezen verdere Oostenrijkse maatregelen om het vrachtverkeer over de belangrijke doorgangsroute tussen Duitsland en Italië te beperken. Dit jaar gelden al quota voor vrachtwagens op piekmomenten. Per uur worden dan maximaal 300 vrachtwagens toegelaten tot de Brenner-corridor. Probleem is echter dat dat een kettingreactie aan de Duitse grens tot gevolg heeft, met lange files aan de Duitse zijde.

Grote economische schade
Meer maatregelen, zoals tol en verdere blokkades, zijn bovendien aangekondigd in Oostenrijk. `Deze en eventuele nieuwe maatregelen tasten het vrij verkeer van goederen aan en brengen grote economische schade met zich mee. Doorvoer van goederen via de Brenner autobaan is essentieel voor veel bedrijven, omdat er geen reëel alternatief is tussen Duitsland en Italië,` aldus de organisaties in de brief.

Maatregelen nodig
Volgens de organisaties zijn maatregelen nodig die het gebruik van de schoonste en stilste vrachtwagens op de Brenner-route stimuleren. De overheid in Oostenrijk heeft onlangs echter besloten dat specifieke doorgaande transporten zelfs met deze voertuigen niet langer zijn toegestaan. Belangrijk daarnaast is dat haast wordt gemaakt met de voltooiing van de Brenner-basistunnel, omdat vervoer per spoor (net als in Zwitserland) een belangrijk alternatief is om de lokale bevolking en het milieu echt te ontlasten. Maar de huidige intermodale verbindingen vanuit Nederland en Duitsland richting Italië zijn nog niet zodanig betrouwbaar en flexibel dat vervoer per spoor een serieus alternatief is voor wegvervoer.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: