Stadscollectie van Tilburg online te bekijken

Tilburg, 12 Juni 2019 /EZPress/ - Stadsmuseum Tilburg beheert de collectie museumobjecten van de gemeente Tilburg. Al vanaf 1916 zijn er voorwerpen verzameld, maar deze bleven meer dan honderd jaar lang onzichtbaar. Dankzij digitalisering zijn de museumstukken voortaan online te bekijken via de vernieuwde website stadsmuseumtilburg.nl.

De collectie die Stadsmuseum Tilburg beheert valt uiteen in de Stadscollectie Tilburg (de objecten van de gemeente), de foto’s Caribisch Erfgoed (afkomstig van de Fraters van Tilburg) en de historische collectie van Uitgeverij Zwijsen B.V.. Daarnaast beheert het stadsmuseum het Geheugen van Tilburg met ruim 4400 verhalen (op www.geheugenvantilburg.nl).

De Stadscollectie Tilburg bestaat uit ruim 1.000 objecten uiteenlopend van prenten en elektrische apparaten van N.V. Volt, tot archeologische vondsten van het kasteel van Tilburg, borstbeelden, schilderijen en kruiken. Er is veel te vinden van Koning Willem II, maar ook Peerke Donders en vroegere burgemeesters zijn goed vertegenwoordigd. De collectie is opgebouwd vanaf 1916 toen Tilburgers voorwerpen gingen verzamelen ‘om het ‘eigene’ van hun stad te bewaren’.

Tot de jaren 1970 werden de objecten voornamelijk bewaard in het stadhuis. Na de sloop hiervan gingen de voorwerpen naar het gemeentearchief en in 2004 is het beheer overgegaan op Stadsmuseum Tilburg. Dankzij Ronald Peeters, Petra Robben, fotograaf Jan van Oevelen en vrijwilliger Hans Hessels zijn inmiddels alle objecten beschreven, gefotografeerd en ingevoerd in een database. De digitale collectie is een onderdeel van de Brabant Cloud die het voor Brabantse musea en historische verenigingen mogelijk maakt om hun historische collectie online te tonen.

Dankzij de digitalisering van de collecties is een bron van erfgoed van de stad Tilburg openbaar geworden. Naast bronnen zoals die van Regionaal Archief Tilburg, de Bibliotheek Midden Brabant en de Brabant Collectie van Tilburg University kan nu ook de collectie van Stadsmuseum Tilburg onderzocht worden om het erfgoedverhaal van de stad te vertellen.

Benieuwd geworden? Ga naar www.stadsmuseumtilburg.nl en bekijk de Collecties.

//Einde bericht

Bron: Stadsmuseum Tilburg

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: