Kabinet moet meer doen om privacy ondernemers te beschermen

Den Haag, 22 Mei 2019 /EZPress/ - ‘Het kabinet moet meer doen om de privacy van eigenaren van familiebedrijven te beschermen.’ Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag namens duizenden eigenaren van familiebedrijven in aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat de oprichting van een zogeheten UBO-register regelt.

Openbaar UBO-register
Het nieuwe wetsvoorstel regelt - op grond van een Europese richtlijn - dat er in Nederland straks (net als in de rest van de EU) een openbaar UBO-register komt waarin allerlei gegevens over de eigenaren van bedrijven worden geregistreerd die door iedereen te raadplegen zijn. Bij eigenaren van familiebedrijven zijn grote zorgen ontstaan over dit nieuwe register, zo schreven ze vorig jaar al in een brief aan Premier Rutte. Zij vrezen dat het register misbruikt wordt door kwaadwillenden voor chantage, afpersing of zelfs ontvoering van ondernemers.

Meer doen
Het wetsvoorstel kan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland nog veel meer doen om eigenaren van familiebedrijven te beschermen tegen misbruik van de gegevens in het register. Zo kan bijvoorbeeld worden geregeld dat bedrijfseigenaren een melding krijgen als er in hun gegevens wordt gezocht en kan het makkelijker worden gemaakt om je gegevens af te schermen als dat nodig is. ‘Dit is allemaal des te noodzakelijker nu de belastingdienst zelf zegt dat het register makkelijk kan worden ontweken en de richtlijn mogelijk niet eens meer in lijn is met het EU-recht,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Maak het makkelijker
Verder kan meer worden gedaan om melding plichtige ondernemingen tegemoet te komen en te zorgen voor minder uitvoeringskosten en administratieve lasten. ‘Zo kunnen ondernemers die een wettelijke vergunningsplicht kennen en onder wettelijk toezicht staan - met name banken en verzekeraars - ruimere toegang tot de gegevens krijgen. Hierdoor wordt voorkomen dat er onnodig allerlei cliëntenonderzoek hoeft te worden gedaan en worden onnodige kosten bespaard bij zowel de familiebedrijven als de melding plichtige ondernemingen.’

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: