Herbevolking ruim driekwart miljoen jonge palingen

Rohel, 09 Mei 2019 /EZPress/ - Stichting DUPAN zet vrijdag 17 mei in samenwerking met het ministerie van Economische zaken meer dan driekwart miljoen jonge palinkjes uit in Friesland. Het bestuur van Stichting DUPAN nodigt u uit om bij deze herbevolking van de Friese wateren aanwezig te zijn.

Friese beroepsvissers van netVISwerklaten de ongeveer 770.000 palinkjes vanaf hun boten te water. Daarmee wordt een flinke impuls gegeven aan de palingstand. De pootaal is afkomstig uit een Nederlandse kwekerij en komt per vrachtauto aan in Friesland. In Rohel is te zien hoe de pootaal wordt uitgeladen, geteld, gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Beroepsvissers laten de kleine aaltjes te water, in het Tjeukermeer en daarnaast in vele andere wateren in Friesland.

Programma 17 mei 2019

09.45 – 10.00 uur: Ontvangst met koffie en thee, Restaurant (woonark) Vierhuisterweg 27

10.00 – 10.30 uur: Uitladen pootaal, tellen, wegen, controle

10.30 – 12.00 uur: Herbevolking door middel van uitzet pootaal

Het is mogelijk mee te varen tijdens de uitzet van de pootaal. Graag aanmelden.

Adres: Vierhuisterweg 27, 8507 CG Rohel

Parkeren: Bij het restaurant aan de wal. Van daaruit 100 meter lopen naar de aanlegplaats.

De jonge paling die nu wordt uitgezet, zogenaamde pootaal, kwam begin dit jaar als glasaal aan bij de Franse kust. De afgelopen maanden hebben ze in een Nederlandse kwekerij doorgebracht om groter en sterker te worden, en zijn ze van glasaal (doorzichtig) veranderd in pootaal. Ze worden nu weer vrijgelaten om de Friese wateren te herbevolken. Dat levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal voor de Europese kustbarrières zich ophopen, zoals de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel sterven. Door ze in het zoete water uit te zetten kan een groot deel overleven. Sinds 2010 wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten. Maar ook de Nederlandse wateren tonen tekenen van herstel.

Glasaal wordt meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen, om zoetwater te bereiken waar ze op kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan.

De pootaal wordt uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.

Projectpartners
Dit herbevolkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische zaken. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij.

De uitzet in Friesland wordt mede mogelijk gemaakt door de Friese beroepsvissers van netVISwerk.

Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund® en wordt gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund® voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit dit fonds in het over de dijk helpen van volwassen palingen naar zee en in gericht wetenschappelijk onderzoek.

//Einde bericht

Bron: Stichting DUPAN

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: