Vrouwelijke toppolitici het theater in ter gelegenheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht

Foto:
Affiche van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, 1918 Th. Molkenboer - Collectie IAV-Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Amsterdam, 29 April 2019 /EZPress/ - Ter gelegenheid van het bestaan van 100 jaar vrouwenkiesrecht spelen op maandag 13 mei zeven vrouwelijke toppolitici hun voorgangers uit 1918. Een re-enactement van de debatten die leidden tot de invoering van het vrouwenkiesrecht. Met Khadija Arib, Ankie Broekers, Kathalijne Buitenweg, Sigrid Kaag, Mona Keijzer, Neelie Kroes en Carola Schouten.

Doe open de poort, de vrouwen staan er voor / 100 jaar vrouwenkiesrecht
Frascati Producties i.s.m. NRC Handelsblad
Maandag 13 mei 2019 | 20:30 | Frascati

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen, maar pas in 1919 kregen vrouwen actief kiesrecht. Er gingen tientallen jaren van ware strijd door vrouwen van diverse politieke stromingen aan vooraf en ook in de Tweede Kamer is flink gedebatteerd over de Kieswet. Destijds waren alle Kamerleden (op Suze Groeneweg na) mannen.

Wat waren de argumenten van toen? NRC-redacteuren Titia Ketelaar en Mark Kranenburg doken in de Handelingen van de verschillende debatten uit 1919 en schreven een tekst voor een theatraal re-enactement van deze debatten. Samen met Frascati Producties presenteren zij honderd jaar later een 100% vrouwelijke cast: Khadija Arib (PvdA, voorzitter Tweede Kamer), Ankie Broekers (VVD, voorzitter Eerste Kamer), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks, vice-voorzitter Tweede Kamerfractie), Sigrid Kaag (D66, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Mona Keijzer (CDA, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat), Neelie Kroes (VVD, 1971-2014 lid Tweede Kamer, staatssecretaris, minister, lid Europese Commissie) en Carola Schouten (CU, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, viceminister-president). Actrice Ariane Schluter is verteller.

Na de pauze volgt een theaterdebat o.l.v. NRC-redacteur Marike Stellinga met alle deelnemers over de vraag hoe het de vrouwen in de politiek sindsdien is vergaan.

//Einde bericht

Bron: Frascati Producties

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: