Over het IJ Festival 2019 verzilvert samenwerkingen op het gebied van talentontwikkeling

Nieuwste generatie makers laat zich inspireren door de stad

Amsterdam, 21 Maart 2019 /EZPress/ - Over het IJ Festival presenteert van 5 tot en met 14 juli zo’n vijftig spannende, tegendraadse en vernieuwende locatietheaterproducties, overal op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Veel voorstellingen zijn van makers en gezelschappen die zich afgelopen jaren konden ontwikkelen binnen het festivalprogramma. Ook komt veel nieuw werk tot stand in hechte samenwerking met partners in talentontwikkeling: gezelschappen, productiehuizen en festivals uit heel Nederland. Alle makers laten zich inspireren door actuele, grootstedelijke thema’s en ontwikkelingen.

(Co)producerende en presenterende rol
Over het IJ Festival heeft een sterke focus op talentontwikkeling, met daarbinnen vaak een producerende of coproducerende rol. Veel voorstellingen komen tot stand in samenwerking met diverse partners in talentontwikkeling, waaronder Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Met Productiehuis Theater Rotterdam, Maas theater en dans, Orkater/De Nieuwkomers, Likeminds en Mugmetdegoudentand wordt samen gewerkt in talentontwikkeling op presenterend vlak.

Premières en nieuwe voorstellingen
Over het IJ Festival geeft makers graag de gelegenheid om zich gedurende meerdere jaren binnen het festivalprogramma te ontwikkelen. Voorbeelden van makers die ooit begonnen met een kleine voorstelling in een zeecontainer of elders op de NDSM-werf, en nu in première gaan met een volwaardige voorstelling zijn Young Gangsters, La Isla Bonita en Bart van de Woestijne. Ook Abishek Thapar, Rita Hoofwijk, Sheralyn Adriaensz en Sanne Nouws waren eerder te zien tijdens Over het IJ Festival, en presenteren dit jaar nieuw werk. Andere hoogtepunten dit jaar zijn voorstellingen van Florian Myjer & Kim Karssen/De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel, Laura van Dolron, Touki Delphine en Konvooi/Orkater/De Nieuwkomers.

Vernieuwd Atelier
Terug van een jaar weggeweest is het Atelier. Opnieuw nodigen Over het IJ Festival en Oerol jonge makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren, zowel op de NDSM-werf als op Terschelling. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst in nauwe samenwerking met drie partners in talentontwikkeling. Geselecteerde makers zijn Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).

Festivalhart
Over het IJ Festival strijkt in 2019 neer rond Sexyland op de NDSM-werf; ooit personeelskantine voor scheepsbouwers, nu naar eigen zeggen de meest gevarieerde club van Amsterdam. Het festivalhart is de plek voor het iconische Zeecontainerprogramma. Tien jonge makers, deels voorgedragen door gezelschappen als BOG., Dansmakers Amsterdam, Afslag Eindhoven en DEGASTEN, ontwikkelen een nieuwe voorstelling in een zeecontainer, en presenteren die tijdens het festival.

Over het IJ Festival LAB
Het festivalhart is ook de plek voor de tweede editie van Over het IJ Festival LAB. Een zestal makers duikt hier twee weken voorafgaand aan het festival, en tien dagen tijdens het festival onder om nieuw werk te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe vormen van kunst en locatietheater. Festivalbezoekers spelen een doorslaggevende rol in de totstandkoming ervan. Zij zijn betrokken bij de uitvoering, en gaan met makers in gesprek. Zo ontwikkelt het werk zich tijdens het festival steeds verder.

De stad als inspiratiebron
Over het IJ Festival reflecteert op actuele grootstedelijke ontwikkelingen. Thema`s die in veel voorstellingen aan bod komen zijn de (soms gespannen) relatie tussen individu en het collectief, het samengaan van oude en nieuwe bewoners in de stad, migratiegeschiedenissen, uitdagingen op het gebied van ecologie, klimaat en duurzaamheid, en veelzijdige identiteiten, waaronder seksuele identiteiten.

Sociaal-artistieke programma`s
Stichting IJ Producties verbindt zich het hele jaar door met wat speelt in de stad en de samenleving. Sociaal-artistieke programma`s brengen bewoners van de stad dichter bij elkaar en maken actuele, relevante en maatschappelijke thema`s bespreekbaar, of geven hierop een nieuw perspectief. Voor Over het IJ Festival 2019 ontwikkelen Wijkmakers, waaronder Massih Hutak en Valerie van Leersum, nieuw werk in diverse buurten in Amsterdam-Noord, soms samen met bewoners. Ook MOHA, Third Space/Lotte van den Berg en DEGASTEN presenteren bijzonder werk tijdens het festival.

Over het IJ Festival 2019
De zevenentwintigste editie van Over het IJ Festival is van 5 tot en met 14 juli. Het volledige programma is medio mei bekend. Dan start ook de kaartverkoop. Voor meer informatie: zie overhetijfestival.nl.

//Einde bericht

Bron: Over het IJ

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: