Ollongren schetst beleidsvoornemens huurmarkt

Nieuwegein, 28 Februari 2019 /EZPress/ - Minister Ollongren heeft haar beleidsvoornemens aangaande de huurmarkt op hoofdlijnen in samenhang uiteengezet. De voornemens moeten volgens de minister verbeteringen brengen binnen het bestaande stelsel en meer mogelijkheid bieden voor lokale invulling. De voornemens moeten daarnaast eenvoudig en uitvoerbaar zijn met beperkte lasten. Onderstaande voor NVM-leden belangrijkste voornemens.

Betaalbare verduurzaming voor bewoners
Uitgangspunt is hierbij dat de gemiddelde besparing op de energierekening van dat moment, de normatieve vergoeding die in de huur zal kunnen worden verrekend overtreft. Ook zal het mogelijk worden dat corporaties met hun kennis-, inkoop en organisatiekracht kunnen bijdragen aan een door de gemeente gecoördineerde wijkgerichte aanpak.
Borgen van betaalbare huren
Hierbij zet de minister in op een gematigde huurontwikkeling voor de zittende huurder, een plek in de corporatiesector voor gezinnen met laag middeninkomen en meer balans op de lokale woningmarkt. Hierbij moet gedacht worden aan de maatregelen aangekondigd in het wetsvoorstel Maatregelen middenhuur, de uitwerking van de ‘noodknop middenhuur’ en in het WWS het aandeel te maximeren dat de WOZ-waarde kan hebben van het totale puntentotaal van de individuele woning.

Uitgangspunt van de minister is dat de laatste twee genoemde maatregelen de druk op lokale woningmarkten in redelijke mate verlicht, zonder dat het grote impact heeft op landelijk niveau. De NVM heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen een ‘noodknop middenhuur’.

Meer mogelijkheden voor lokale invulling in de Woningwet en verbetering van de sanering
Minister Ollongren is voornemens de Woningwet te vereenvoudigen en meer in te richten op wettelijke principes. Dit geeft lokale partijen meer mogelijkheden om een passende uitvoering te geven aan de volkshuisvesting vanuit de achterliggende wettelijke principes.

Betere samenwerking op wonen, zorg en welzijn
De vergrijzing vraagt om levensloopbestendige woningen. Samen met de sector zal de minister een traject inzetten om de samenwerking op wonen-zorg-welzijn verbeteren, de regierol van gemeenten te versterken, onderlinge prestatieafspraken te stimuleren en te bevorderen dat de kwaliteit van woonvisies verder verbetert.

De NVM heeft zich in het verleden al uitgesproken over het bevorderen van de doorstroom op de woningmarkt en staat positief tegenover dergelijke trajecten.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: