Maandag 25 februari 2019: Herdenking Februaristaking 1941

Foto:

Amsterdam, 14 Februari 2019 /EZPress/ - Op maandag 25 februari wordt de Februaristaking van 1941 herdacht bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam. De jaarlijkse herdenking begint om 16.45 uur. Burgemeester Femke Halsema houdt een toespraak, schrijfster en actrice Nazmiye Oral draagt gedichten voor. Theatermaker en zangeres Eva van Manen zingt een lied en daarna start om 17:00 het defilé met bloemlegging waar iedereen kan aansluiten.

Op 25 februari 1941 vond in Amsterdam het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

In het randprogramma wordt in samenwerking met Journalist Lex Bohlmeijer (De Correspondent), een podcast-serie maakt rondom de vraag Wie is de Ander?. Op zondagmiddag 24 februari spelen jongeren van Theater Na de Dam een theatervoorstelling en op de herdenkingsdag is een expositie in de Mozes en Aäronkerk. Dit jaar is een speciale print van de poster van ontwerper Roosje Klap te koop, waarmee men ook de activiteiten van het comité steunt.

Speciale editie poster
Kunstenaar en grafisch ontwerper Roosje Klap drukt een bijzondere collectors item versie van de poster. Een unieke beperkte oplage in A2 formaat van het affiche is voor 30 euro te koop op de herdenking en vooraf te reserveren via info@februaristaking.nl. Deze versie is uitgevoerd met een druktechniek waardoor het hoofd van de Dokwerker echt als een spiegel werkt. Met de aankoop steunt u het comité. Het ‘zilveren’ hoofd van de Dokwerker fungeert als spiegel waarin mensen zichzelf kunnen zien, want zegt Klap: “De Dokwerker, dat zijn wij, dat ben jij”.

Meer informatie vindt u op www.februaristaking.nl
en de sociale media
www.facebook.com/februaristaking

www.twitter.com/FebStaking

www.instagram/Februaristaking

De Herdenking Februaristaking 1941 is een initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941 en het Gemeentebestuur van Amsterdam.

//Einde bericht

Bron: Comité Herdenking Februaristaking 1941

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: