Gretha Woort en Jasmijn Klijnstra in de prijzen bij IVIO-Andries Greiner Prijs voor Flevolands schrijftalent 2018

Foto:
Gretha Woort (links) en Jasmijn Klijnstra,

Lelystad, 09 December 2018 /EZPress/ - De 11e editie van de IVIO-Andries Greiner Prijs voor aankomende auteurs in Flevoland is gewonnen door Gretha Woort van Urk in de categorie ouder dan 18 jaar. De dertienjarige Jasmijn Klijnstra uit Lelystad kreeg in de categorie jonger dan 18 jaar de aanmoedigingsprijs.

Op het Lelystadse hoofdkantoor van IVIO Wereldschool maakte juryvoorzitter Andries Greiner vrijdagmiddag 7 december de uitslag bekend. De winnaars ontvingen een cheque van respectievelijk 1250 euro en 500 euro en een oorkonde. Op het keuzethema ‘Water’ en ‘Dijk’ stuurden Gretha en Jasmijn hun winnende verhalen in, die luidden respectievelijk ‘Onsterfelijk’ en ‘Saartje en Cornelis’.
In het ontroerende verhaal dat Gretha schreef komen verleden en heden samen, maar ook twee totaal verschillende culturen binnen Flevoland: die van een stad als Almere en die van een gemeenschap als Urk. Hoofdpersonen zijn een 99-jarige vrouw en haar kleindochter. Jasmijns verhaal speelt in de jaren dertig. Saartje heeft haar moeder verloren en haar vader lijkt met de noorderzon te zijn vertrokken. Ze loopt met haar hond Cornelis vele kilometers om bij de inpolderingswerkzaamheden aan te komen en vindt ze haar vader terug. Saillant detail: Ir. Lely komt op bezoek en … valt in het water.

Kennelijk speelde dit jaar het keuzethema – honderd jaar na de Zuiderzeewet - de amateurschrijvers wat creativiteit betreft een beetje parten; er waren dit jaar immers slechts achttien inzenders, terwijl er doorgaans tussen de vijftig en tachtig schrijvers aan de wedstrijd deelnemen. De schrijvers waren vrijdag allemaal voor de prijsuitreiking uitgenodigd en brachten hun kinderen, partner en/of vrienden mee. De prijsuitreiking vond plaats in de nieuwe presentatieruimte van IVIO Wereldschool aan de Pascallaan in Lelystad. De Stichting IVIO (Instituut voor Individuele Ontwikkeling) werd in 1936 opgericht door prof. dr. Philip Kohnstamm, pedagoog en natuurkundige. Sindsdien ontwikkelde deze instelling zich op het gebied van onderwijs, opleiding en toeleiding tot de arbeidsmarkt.

Juryvoorzitter Andries Greiner zei dat de jury unaniem van mening was dat Gretha Woort met ‘Onsterfelijk’ het beste verhaal had ingezonden. Omdat Jasmijn de enige schrijfster in de categorie onder de 18 jaar was, kreeg zij de aanmoedigingsprijs voor haar fraaie inzending ‘Saartje en Cornelis’.

Nieuw thema: Dus toch
Tijdens de prijsuitreiking werd het thema voor de 12e editie van de IVIO-Andries Greiner Prijs 2019 bekend gemaakt: ‘Dus toch’. Flevolanders die graag schrijven krijgen tot 6 oktober 2019 de tijd een verhaal van maximaal 5000 woorden in te sturen. In november 2019 zullen de winnaars bekend zijn en de prijzen worden uitgereikt.
Inschrijven voor de wedstrijd kan op www.IVIO-andriesgreinerprijs.nl, daar kunnen ook de winnende verhalen gelezen worden.

//Einde bericht

Bron: IVIO Andries Greiner prijs

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: