Nederlandse doorbraak in nanotechnologie maakt slimme contactlens mogelijk

Delft, 07 December 2018 /EZPress/ - Het delftse technologiebedrijf VSPARTICLE heeft een goedkope manier gevonden om op nanoniveau materialen te printen op zachte en gebogen ondergronden. Hierdoor wordt het mogelijk om op rendabele schaal sensoren te printen op bijvoorbeeld contactlenzen. Het printen van sensoren op gebogen en flexibele oppervlakten is een van de grootste uitdagingen voor het grootschalig en rendabel produceren van medische sensoren.

Daarnaast is het mogelijk om het materiaal geschikt te maken voor gebruik in een biologische omgeving; “Met de technologie kunnen we de lens maken die beide problemen ondervangt”, zegt financieel bestuurder Vincent Laban. Enkele weken geleden stopte het ontwikkelingsteam van Google-dochter Verily de ontwikkeling van een glucose-metende contactlens. De Amerikaanse techreus meldde in een verklaring op de website dat na 4 jaar onderzoek “het meten van glucose in traanvocht een enorme, mogelijk onoverkomelijke technische wetenschappenlijke onderneming is”. Naast de ontwikkeling en productie van de slimme contactlens kan de hollandse technologie óók toegepast worden bij de productie van uiterst gevoelige sensoren die gas kunnen detecteren, de ontwikkeling van halfgeleiders, de productie van micro-batterijen, de bouw van ultra kleine LED’s en in de bio-elektronica. Bedoeling is dat de technologie wordt toegepast in een 3D-printer waarmee sensoren worden geprint die bestaan uit nanodeeltjes. ”Wij kunnen dan met een druk op de knop nanodeeltjes produceren in exact de goede hoeveelheden en maten. De deeltjes dienen als basis voor nieuwe materialen en producten. In de wetenschap wordt al lange tijd gezocht naar een schaalbare toepassing van het maken en toepassen van nano-technologie”, aldus Aaike van Vugt, CEO van VSPARTICLE. Een van de eerste investeerders in de Delftse Universiteitsstart-up is het Amsterdamse Invaco Management.

KeesJan Cordia wijst er op dat de technologie, die VSPARTICLE ontwikkelt, de potentie heeft om wereldwijd impact te maken op verschillende toepassingsgebieden. De focus van het bedrijf ligt nu opschalen van de lab-toepassingen en het bij industrie en eindklanten krijgen van de applicatie. Met de mogelijkheid om tot productie van de lens over te gaan, is een van de meest uitdagende stappen gezet.

//Einde bericht

Bron: VSPARTICLE B.V.

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: