Afzetprijzen industrie ruim 5 procent hoger in augustus

Foto:
Foto Pixabay CC0

Den Haag, 28 September 2018 /EZPress/ - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 5,2 procent hoger dan in augustus 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is iets kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,5 procent duurder dan een jaar eerder.
De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsstijging olie iets kleiner
In augustus 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 64 euro. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder. In juli was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 64 euro, ruim 50 procent hoger dan in juli 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus bijna 35 procent duurder dan in augustus 2017. In juli was de prijsstijging 40 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is hetzelfde als in juli.

Ook de prijzen van de elektrotechnische, de auto-, de kunststof- en rubber-, de metaalproducten- en de machine-industrie lagen hoger dan in augustus 2017. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie ongeveer gelijk aan maand eerder
Vergeleken met juli zijn de afzetprijzen van de industrie in augustus nagenoeg gelijk gebleven. Ook de prijzen op de binnenlandse en buitenlandse markt veranderden nauwelijks.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: