Kabinet: sluit woningcorporaties uit van ATAD

Den Haag, 14 September 2018 /EZPress/ - De VNG maakt zich zorgen over de impact van de invoering van de Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD)-richtlijn. De ATAD gaat woningcorporaties jaarlijks rond €300 miljoen kosten. Deze extra lastenverzwaring komt bovenop de verhuurderheffing en vennootschapsbelasting, die jaarlijks in miljarden oplopen.

Uiteindelijk wordt deze extra lastenverzwaring doorberekend in de woonkosten van de huurders.

ATAD-richtlijnen
Vanuit de Europese Unie is de ATAD opgesteld, die ziet op het bestrijden van belastingontwijking door multinationals. De ATAD-richtlijn is gemaakt om constructies tegen te gaan waarbij internationale bedrijven minder vennootschapsbelasting hoeven te betalen. Voor eind 2018 moet het kabinet de ATAD-richtlijn omzetten in Nederlandse regels binnen de vennootschapsbelasting (vpb).

Corporaties de dupe
Woningcorporaties zijn vpb-plichtig. Corporaties hebben veel leningen op hun huizen en behalen maar een laag rendement. Als via de ATAD de renteaftrek straks beperkt zou worden, gaan woningcorporaties door de vele leningen dus juist veel extra vpb betalen. Het nieuwe kabinet stelt een uitgebreide invulling van de richtlijn voor. De invulling van deze maatregel raakt dan ook de woningcorporaties.

Oproep aan kabinet
Het kabinet heeft echter ook de keuze de ATAD zo in te voeren dat deze maatregel niét van toepassing is op de corporaties. Wij dringen er bij het kabinet op aan om corporaties uit te sluiten voor deze belastingontwijkende maatregel. In de praktijk betekent dit voor corporaties een boete op leningen voor de hoognodige investeringen. Er liggen immers forse gezamenlijke ambities op het terrein van het klimaat en de energietransitie, de bouwopgave, de herstructurering en de betaalbaarheid. Ambities die wij met het kabinet, IPO en UvW hebben neergelegd in het Interbestuurlijk programma (IBP).

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: