Hoogbegaafdheid en onderwijs: passend of knellend?

Foto:
Pixabay / CC0 Creative Commons

Lelystad, 13 September 2018 /EZPress/ - De afdeling Flevoland van de VUvereniging organiseert op 8 oktober om 19.30 uur in Theater Posa te Lelystad een lezing over hoogbegaafdheid, hoogbegaafde kinderen en met welk type onderwijs zij gebaat zijn. Aansluitend een gesprek met de zaal.

Van hoogbegaafden is bekend dat ze niet vanzelfsprekend een gelukkig leven leiden of hoge studiecijfers leveren. Slechte prestaties, fikse vertraging en uitval op school zijn voor deze groep leerlingen niet ongewoon. Hoe komt dat? Ze zijn immers snel, slim, sensitief, autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven.

Als hoogbegaafdheid bij een leerling eenmaal is onderkend, dan kan het onderwijs er ook wat mee. Basisscholen bieden oplossingen met verrijkende of verdiepende leerstof of door het vormen van zogenaamde plusklassen. Daarnaast bestaat voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen.

Een deskundige, twee mensen uit het onderwijs en een ervaringsdeskundige vertellen ieder vanuit hun eigen perspectief wat hoogbegaafdheid en onderwijs voor uitdagingen kent. Hoe herken je het, wat kan er allemaal mis gaan en hoe ziet een aangepast onderwijsprogramma eruit?

Sprekers
- Hanneke van Dasler studeerde ontwikkelingspsychologie en neuropsychologie. In Nijmegen heeft ze een postacademische studie diagnostiek en begeleiding van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen gedaan. Er is nog veel onduidelijkheid over hoogbegaafdheid. Aan de hand van theoretische modellen geeft zij inzicht in de kenmerken van hoogbegaafdheid en waarom deze soms zo lastig te herkennen zijn.
- Yvonne Cramer studeert aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij vertelt over haar moeizame weg door het onderwijs.
- Sabine Robertson is locatiedirecteur van de Christiaan Huygensschool in Dronten en Yvonne den Boer is onderwijsadviseur bij de Stichting Codenz. Zij verzorgen een presentatie over het voltijdonderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de Christiaan Huygensschool in Dronten en Zeewolde.

Aanmelden voor 1 oktober a.s. bij: vu.vereniging.afd.flevoland@gmail.com
Toegang: leden VUvereniging gratis, niet-leden 5 euro (bij binnenkomst te voldoen)

//Einde bericht

Bron: VU Vereniging

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Contactinformatie
Andries Greiner
E: klik hier


Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: