VNO-NCW: geen halfslachtige deal bij Brexit

Foto:

Hans de Boer: ‘Politieke haalbaarheid mag economische werkbaarheid niet in de weg staan’

Den Haag, 17 Augustus 2018 /EZPress/ - Een no-deal scenario of een halfslachtige Brexit deal zal diepe sporen trekken in de Nederlandse én Britse economie. Het is cruciaal dat er een deal komt die snel zekerheid biedt aan bedrijven in Nederland en Europa. Dat vraagt een in de praktijk werkbare deal. Die boodschap bracht Hans de Boer vandaag over in gesprek met Britse Minister Hunt van Buitenlandse Zaken.

Ter gelegenheid van het bezoek van Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, spraken de minister en Hans de Boer met een aantal bedrijven over de impact van Brexit. Het Nederlands bedrijfsleven is blij dat die dialoog met de Britten weer meer gaat over de economie en het belang van het voortzetten van de onderlinge handel. Maar tegelijkertijd leven er bij Nederlandse bedrijven veel vragen over de praktische consequenties, problemen in de uitvoerbaarheid en complexiteit van de voorstellen uit de UK White Paper over de Brexit die de Britse regering in juli presenteerde.

De Nederlandse bedrijven uitten richting minister Hunt hun zorgen over flinke kostentoename en praktische problemen, nu het Verenigd Koninkrijk feitelijk kiest voor geen vrij personenverkeer, geen vrij dienstenverkeer, geen EU-landbouwbeleid, geen EU visserijbeleid, geen douane-unie en geen gemeenschappelijk handelsbeleid.

Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer: ‘Een soepele handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is in het belang van ons allemaal. Door de Britten inzicht te bieden in de praktische mogelijkheden, maar ook de uitvoeringsproblemen van hun voorstellen, willen we de discussie meer terugbrengen naar de essentie. Namelijk de vormgeving van een toekomstige handelsrelatie waarin bedrijven soepel kunnen blijven exporteren, importeren en investeren in het Verenigd Koninkrijk en vice versa. Alleen op die manier wordt onnodige schade aan banen en welvaart voorkomen.’

VNO-NCW hoopt dat de bijeenkomst bijdraagt aan het realiteitsbesef dat het Verenigd Koninkrijk moet tonen bij de onderhandelingen. ‘De tijd is nog maar kort en het is belangrijk de voorstellen niet onnodig ingewikkeld te maken vanwege de politieke context. Uiteindelijk gaat het niet om constructies op papier, maar om een handelsrelatie met echte goederen, diensten en mensen die werkbaar moet zijn. De EU moet zich altijd constructief opstellen voor praktische goed werkbare voorstellen’, aldus Hans de Boer.

VNO-NCW vervult daarnaast samen met MKB-Nederland een actieve rol om het Nederlands bedrijfsleven voor te bereiden op de toekomst na de Brexit. Voorbeelden hiervan zijn de publiek-private portal www.hulpbijbrexit.nl en de diverse bijeenkomsten in het land.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: