Jemen op rand van nieuwe cholera-uitbraak

Hodeidah/Jemen, 27 Juli 2018 /EZPress/ - Jemen staat op de rand van een nieuwe cholera-uitbraak; als er nu geen actie wordt ondernomen kunnen de komende weken duizenden mensen worden getroffen, waarschuwt Save the Children. De organisatie maakt zich grote zorgen dat Hodeidah volledig belegerd gaat worden, nu de door Saoedi Arabie geleide coalitie de stad omsingelt. Dat zou Hodeidah, de belangrijke haven en de inwoners afsluiten van de rest van het land.

Als de havenstad wordt omsingeld kan dat een verwoestende impact hebben op de 350.000 mensen die de stad nog niet zijn ontvlucht. Velen van hen zijn extreem kwetsbare kinderen, ouderen of mensen die fysiek niet in staat zijn om de stad te verlaten. Schoon drinkwater in Hodeidah was al schaars, maar de voorraden zijn verder geslonken sinds het offensief in juni begon. De gevechten hebben water- en rioolbuizen zwaar beschadigd en ook waterzuiveringsinstallaties zijn getroffen.

De zware omstandigheden in de verzengende zomermaanden zijn een ideale voedingsbodem voor cholera. In de eerste week van juli werden landelijk al 3.000 verdachte gevallen van cholera gemeld - het hoogste aantal sinds het begin van het jaar. In het district al-Mighlaf steeg het aantal nieuwe cholera-gevallen tussen medio mei en half juni met ruim 110 procent. De wijk ligt ten noorden van de haven van Hodeidah, waar 80 procent van alle voorraden Jemen binnenkomt. Zelfs een kleine opleving in de cholera-aantallen is een groot risico voor de rest van Jemen.

Ruim 245.000 mensen zijn eerder al naar omliggende gebieden gevlucht, van wie een aantal terechtkwam in geïmproviseerde kampen zonder sanitaire voorzieningen of stromend water – eveneens omstandigheden die kunnen leiden tot een cholera-uitbraak.

//Einde bericht

Bron: Save the Children Nederland

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: