Douane breidt informatieverstrekking over 100%-controles uit

Den Haag, 12 Juli 2018 /EZPress/ - De Douane heeft de informatieverstrekking over onder meer het controleren van ruimbagage (bagage uit de laadruimte van een vliegtuig) bij 100%-controles op Schiphol verbeterd. De dienst maakt nu kenbaar dat hij bij de 100%-controles de ruimbagage voor controle kan openen zonder dat de reiziger daarbij aanwezig is. Deze informatie staat al op de website van de Douane, en binnenkort ook op informatieborden van de Douane bij de gates op Schiphol en in de app `Douane reizen`.

Verzoek van de Nationale ombudsman
De Douane geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Nationale ombudsman. De ombudsman ontving een aantal signalen en klachten van reizigers over de uitvoering van en informatieverstrekking over de 100%-controles. De ombudsman achtte de klachten over de manier van controleren niet gegrond, maar stelde wel dat de Douane reizigers vanuit het oogpunt van behoorlijkheid vooraf zou moeten informeren. Dat doet de Douane nu door te medlen dat de ruimbagage buiten de aanwezigheid van de reiziger kan worden geopend voor een controle. De Nationale ombudsman heeft hier met instemming kennis van genomen.

Achtergrond
Sinds december 2003 voert de Douane op Schiphol zogenoemde 100%-controles uit bij vluchten vanuit Aruba, Bonaire, Cura├žao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Bij aankomst worden alle reizigers en bagagestukken van deze vluchten gecontroleerd met onder meer scanners en drugshonden. De 100%-controles zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. Reizigers zijn bij wet verplicht om eraan mee te werken.

Tot 17 augustus 2017 werd ruimbagage bij 100%-controles in principe in de aankomsthal gecontroleerd. De eigenaar was daar dan bij aanwezig. Vanaf 17 augustus 2017 controleert de Douane ruimbagage in de bagagekelder. Reizigers kunnen daar niet bij aanwezig zijn. Alleen medewerkers van de luchthaven met een zogenoemde Schipholpas en een specifieke taak, zoals het controleren van bagage, mogen in de bagagekelder komen. In koffers die voor een controle worden geopend, stopt de Douane een brief met een mededeling over deze controle.

//Einde bericht

Bron: Nationale Ombudsman

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: