Ontslag op staande voet: loondoorbetaling is niet uit te leggen

Den Haag, 21 Juni 2018 /EZPress/ - Werkgevers die een werknemer op staande voet ontslaan, lopen het risico dat ze nog jarenlang loon moeten doorbetalen. Zelfs als de rechter in hoger beroep oordeelt dat de werknemer terecht zijn ontslag heeft gekregen.

Onevenwichtigheid in wet
Dat volgt uit conclusies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, zo is te lezen in een artikel in Het Financieele Dagblad van woensdag. `Dit is niet uit te leggen aan ondernemers die met dit soort zaken worstelen`, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN. `Mocht de Hoge Raad beslissen conform de conclusie van de advocaat-generaal, dan zullen wij ons voor werkgevers inzetten om te zorgen dat er een wetswijziging komt die deze kostbare onevenwichtigheid repareert.`

Ontslag op staande voet
De zaak waarover het gaat, betreft een werkgever die een werknemer op staande voet ontsloeg na diefstal. De werknemer stapte naar de kantonrechter, die het ontslag vernietigde. In hoger beroep kreeg de werkgever gelijk en werd de arbeidsovereenkomst alsnog beëindigd. Het gaat nu alleen nog over de doorbetaling van het loon in de twintig maanden tussen ontslag en ontbinding van de arbeidsovereenkomst door het hof. Loon, waarvoor geen arbeid is verricht, benadrukken VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN.

Wet werk en zekerheid
Voor de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking trad in 2015, kon het hof de beslissing van de kantonrechter vernietigen, wanneer die het ontslag op staande voet als onterecht oordeelde. De arbeidsovereenkomst werd met terugwerkende kracht beëindigd tot de datum van het ontslag. De werkgever hoefde over de tussenliggende periode geen loon te betalen. Sinds de WWZ kan dit (bijna) niet meer. Dit is in tegenspraak met het betoog van de regering bij de behandeling van de WWZ. Als een non-actiefstelling aan de werknemer te wijten is, heeft hij tijdens de non-actiefstelling geen recht op loon, zo werd toen gesteld. `Zeer krom allemaal`, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: