Minister en VNG niet eens over `abonnementstarief` Wmo

Den Haag, 25 Mei 2018 /EZPress/ - Donderdag vond bestuurlijk overleg plaats tussen de VNG en minister Hugo de Jonge (VWS) over het z.g. `abonnementstarief` in de Wmo. Van het begin af aan is de VNG kritisch geweest over de financiële risico’s die kleven aan deze door het kabinet voorgenomen maatregel.

De afgelopen maanden is de VNG met het ministerie van VWS het gesprek aangegaan om de consequenties van de maatregel in kaart te brengen.

Gevolg van de maatregel
De maatregel (een gelijke eigen bijdrage aan Wmo-voorzieningen voor alle gebruikers) leidt ertoe dat inwoners met hogere inkomens die de huishoudelijke hulp al jarenlang zelf betalen, aanspraak kunnen maken op hulp op kosten van de gemeenschap. Dat gaat ten koste van de mensen die dit niet zelf kunnen regelen en betalen.

Eerdere afspaak met het Rijk
Minister de Jonge bood tijdens de overleggen onvoldoende instrumenten die ons het vertrouwen geven dat gemeenten daarmee de onbedoelde aanzuigende werking kunnen beperken. Daarmee is niet voldaan aan de eerdere afspraak met het Rijk om te voorkomen dat een openeinderegeling ontstaat.

Strijdig met uitgangspunt Wmo
Naar de mening van de VNG is de voorgenomen maatregel bovendien in strijd met het uitgangspunt van de eigen verantwoordelijkheid in de Wmo: iemand die een voorziening zelf kan regelen en bekostigen zou daarop geen aanspraak moeten kunnen maken. Verder vinden we dat de maatregel niet nodig is om stapeling van zorgkosten bij middeninkomens tegen te gaan. Gemeenten voeren al jaren een eigenbijdrage-beleid waarmee zij dit doel al bereiken.

Oordeel aan de Kamer
Daarom trekt de VNG een streep: het is nu aan de Tweede Kamer hierover te oordelen. We hopen dat de Kamer daarbij onze argumenten meeweegt.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: