Minister moet meer doen voor problematiek rond plattelandswoningen

Nieuwegein, 26 April 2018 /EZPress/ - CDA en VVD zijn ontevreden over de manier waarop de minister hun motie over de Wet plattelandswoningen wil afdoen. De NVM heeft in het verleden hard gelobbyd voor de totstandkoming van deze wet. De wet maakt het mogelijk dat bedrijfswoningen bewoond kunnen worden door burgers, waarbij de milieunormen voor een bedrijfswoning van toepassing zijn, in plaats van de strengere normen voor een burgerwoning.

Hierdoor kunnen deze woningen door derden bewoond worden (en zijn ze dus ook verkoopbaar), zonder dat de omliggende bedrijven hier hinder van ondervinden. De Raad van State oordeelde in 2015 echter dat voor Europese milieunormen voor luchtkwaliteit geen uitzonderingen gemaakt kunnen worden, waardoor deze normen alsnog van toepassing zijn op plattelandswoningen.

Nederland heeft in Brussel de vraag neergelegd of er meer lidstaten zijn waar deze problematiek zich voordoet, maar hier is tot nu toe geen antwoord op gekomen. De minister wilde het hierbij laten, maar CDA en VVD dringen erop aan dat de minister zich alsnog inspant voor een Europese oplossing. Daarnaast vragen zij vraag hoe gemeenten in de praktijk kunnen omgaan met het omzetten van bedrijfswoningen naar plattelandswoningen.

In de nieuwe omgevingswet krijgen gemeenten meer vrijheid om zelf normen te stellen voor een ‘aanvaardbaar woon- en leefklimaat’. CDA en VVD staan hierbij op het standpunt dat voor geur en geluid geen wettelijke normen gelden voor plattelandswoningen en vragen de minister dit te bevestigen.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: