Oldenzaal vernieuwt de dagbesteding via Village Deal

Den Haag, 18 April 2018 /EZPress/ - De gemeente Oldenzaal onderzoekt hoe arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een beperking maatschappelijk meer betekenisvol kan worden gemaakt. College en gemeenteraad sloten hiertoe een Village Deal.

De website Samen voor de Klant publiceerde een interessant artikel over de zoektocht van college, gemeenteraad en ambtelijk apparaat om op een andere manier te kijken naar ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken.

Meekijken met professionals
Door op een andere manier - samen met sociale ondernemers - naar het vraagstuk te kijken, is in Oldendaal een mooie combinatie tot stand gekomen tussen sociaal ondernemen, cultuur en maatschappelijke ondersteuning. Er is voor gezorgd dat raadsleden minder het gevoel hebben om op afstand te staan. Door met professionals mee te kijken, kunnen zij zich een beter beeld vormen van de uitdagingen en oplossingen in het sociaal domein.

Village Deals
In het najaar van 2017 sloten in 11 gemeenten (met minder dan 50.000 inwoners) het college van b&w en de gemeenteraad een Village Deal. Daarmee zetten ze in op ondersteuningsarrangementen in het sociaal domein die directer aansluiten bij de oplossingen die bewoners zelf aandragen.

Balans tussen regie en vrijheid
De focus van de Village Deals ligt op het bestuurlijke vraagstuk: ‘waar ligt de balans tussen regie en vrijheid?’ Meer concreet:

Hoe blijft een ontschot budget of verordening binnen het sociaal domein hanteerbaar?
Hoe wil de gemeenteraad daarbij zijn rol invullen?
Hoe geef je invloed aan bewonersinitiatieven?
Wat hebben uitvoeringsprofessionals nodig?

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: