Introductie zelfrijdende auto vraagt om striktere regelgeving

Foto:
Foto: 2getthere

Utrecht, 12 April 2018 /EZPress/ - Overheden zullen met strengere regelgeving moeten komen om zelfrijdende auto’s veilig de openbare weg op te laten gaan. Daarmee kunnen ze de introductie van autonome voertuigen versnellen. Dat stelt het Utrechtse 2getthere, specialist in autonome vervoersoplossingen, in de vandaag verschenen whitepaper Veiligheid in Autonoom Vervoer. Volgens de whitepaper moeten overheden hogere eisen stellen aan zowel de verkeersveiligheid, de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van de voertuigen, als aan de inrichting van de openbare ruimte waar deze ingezet worden. Deze strengere eisen leiden waarschijnlijk tot een ‘shake out’ in de markt van fabrikanten van zelfrijdende voertuigen.

De zelfrijdende auto verlaat steeds vaker de ‘testomgeving’ om de openbare weg op te gaan. Dit leidt echter ook vaker tot ongelukken. Om de veiligheid van de passagiers te kunnen garanderen, zullen overheden volgens 2getthere nadere eisen moeten gaan stellen aan de aanbieders van autonome voertuigen. Dit betekent in de praktijk dat er een veiligheidsniveau gedefinieerd moet worden, waar fabrikanten eerst op papier en daarna in een testomgeving aan moeten voldoen. Daarbij moeten onafhankelijke partijen het ontwerp van de autonome voertuigen testen op verkeersveiligheid. Zij moeten daarnaast ook de omgeving en situatie toetsen, waarin ze ingezet worden.

Volgens de whitepaper is een stapsgewijze inzet van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg de meest logische manier om autonoom vervoer te introduceren, waarbij de veiligheid van inzittenden en de omgeving kan worden gegarandeerd. De experts van 2getthere refereren daarbij aan de manier waarop zelfrijdende voertuigen nu al succesvol worden ingezet in meer of minder gecontroleerde omgevingen, zoals vliegvelden, campussen en pretparken. De eerste stap is volgens het bedrijf om de zelfsturende voertuigen in relatief gecontroleerde omgevingen in te zetten, waarbij het aantal mogelijke interacties met ander verkeer en de complexiteit daarvan kan worden gelimiteerd.

‘Shake out’ in aantocht
Volgens 2getthere zal het nog meer dan tien jaar duren voordat de autonome auto daadwerkelijk het straatbeeld gaat bepalen. De stap van ‘geslaagde demonstratie’ naar ‘dagelijks gebruikte mobiliteitsoplossing voor een groot publiek’ is nog groot, aldus Sjoerd van der Zwaan, Chief Technology Officer (CTO) bij 2getthere. “Overheden moeten van fabrikanten gaan verlangen dat ze kunnen aantonen dat hun product veilig is. En daarbij concrete eisen neerleggen als het gaat om de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid. Onderdeel daarvan is dat een onafhankelijke instantie het product en de toepassing beoordeelt, zoals in Nederland de RDW. Voor de fabrikanten is dit een enorme uitdaging, maar het is wel nodig gezien de verantwoordelijkheid die zij dragen bij het vervoeren van mensen en het introduceren van automatische voertuigen in de openbare ruimte. Alleen op die manier kunnen we onnodige ongelukken voorkomen.”

De roep voor een strengere regelgeving zal volgens 2getthere zeer waarschijnlijk leiden tot een ‘shake-out’ in de markt. Robbert Lohmann, Chief Commercial Officer (CCO) bij 2getthere: “In onze whitepaper stellen wij vast dat de industrie nog enorme stappen te maken heeft om zelfrijdende voertuigen in gemengd verkeer net zo veilig te maken als bijvoorbeeld een stadsbus met een professionele chauffeur. Het is wat ons betreft de vraag of alle huidige fabrikanten de lange adem, kennis en kunde hebben om die stappen ook daadwerkelijk te zetten.”

Pragmatische aanpak
Volgens Lohmann geldt dit ook voor de vraagkant. Hij zegt: “Strengere eisen leiden tot hogere kosten voor het inzetten van zelfrijdende voertuigen. De hogere kosten zullen er weer toe leiden dat steden minder gericht zullen zijn op de zoveelste demonstratie en de focus verleggen naar permanente toepassingen met een haalbare exploitatie. Dat zal de marktintroductie wellicht op korte termijn lijken te vertragen, maar het gebruik van de autonome voertuigen in werkelijkheid versnellen. Wij pleiten daarom voor een pragmatische aanpak waarin we eerst autonome voertuigen inzetten in semi-gecontroleerde omgevingen, om vanuit daar pas over te stappen naar volledig ongecontroleerde omgevingen.”

Hij vervolgt: “We moeten meer ervaring gaan opdoen met echt werkende systemen die grote hoeveelheden passagiers vervoeren, zoals in ons land nu mogelijk wordt gemaakt door de Experimenteerwet. Als we autonome auto’s nu al inzetten op een gecontroleerde manier, draagt dit bij aan de veiligheid van steden.”

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Links:
Whitepaper Veiligheid in Autonoom Vervoer



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: