Knappe koppen Europese Electrohydrodynamic Atomization (EHDA) Group komen bijeen in Leeuwarden

Gerichte en efficiënte vloeistofverneveling zorgt voor minder schadelijke stoffen in het milieu

Leeuwarden, 16 Februari 2018 /EZPress/ - Op vrijdag 16 februari 2018 komen specialisten van Europese universiteiten, industrieën en bedrijven samen om de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen over Electrohydrodynamic Atomization (EHDA) met elkaar te delen. EHDA is een techniek die bijvoorbeeld wordt ingezet om verneveling van vloeistoffen preciezer te controleren, waardoor bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn in land- en tuinbouw. De eerste editie van het symposium wordt georganiseerd door lector Luewton Agostinho van het lectoraat Watertechnology, een gedeeld lectoraat van NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein, Wetsus en het Centre of Expertise Water Technology (CEW).

Noordelijke samenwerking is internationale koploper
Tijdens het internationale symposium worden verschillende toepassingen en uitdagingen rond EHDA gepresenteerd door onderzoekers en experts. De noordelijke onderzoeksgroep is uniek in Nederland. In Europa zijn er slechts enkele vergelijkbare onderzoeksgroepen. Lector Agostinho maakt zelf ook deel uit van het selecte gezelschap doctoren en professoren die de EHDA Group vormen.

Agostinho: ‘De kennis binnen deze onderzoeksgroep maakt onze regio een koploper op gebied van EDHA. En door kennis met elkaar te delen, versterken we elkaar alleen nog maar meer op regionaal en internationaal niveau.’

EHDA – Een techniek waar mens en milieu profijt van hebben
Vloeistoffen kunnen op diverse manieren verneveld worden. Bijvoorbeeld met behulp van een sproeikop (dun buisje) en een elektrische spanning. De gevormde druppeltjes bezitten een elektrische lading. Daarbij ontstaat het effect van de kegelvormige spray die bijvoorbeeld ook uit een plantenspuit komt. De kegel is ook te beïnvloeden door de druk te verhogen of te verlagen of door de opening van de sproeikop te vergroten of te verkleinen. Door elektrische spanning (EHDA) te gebruiken, is de richting van de druppels zeer nauwkeurig te beïnvloeden, kan er met veel kleinere druppels gewerkt worden en kan het systeem zeer compact en licht gehouden worden. Met de kennis die in onderzoeksgroepen wordt ontwikkeld, kunnen diverse processen gerichter en efficiënter uitgevoerd worden.

Mens en milieu hebben hier profijt van. Zo kan de land- en tuinbouwsector de techniek gebruiken om gewasbeschermingsmiddelen zeer gericht aan te brengen op gewassen. Daardoor komt er geen of slechts een minimale hoeveelheid van het middel in het milieu terecht.

//Einde bericht

Bron: NHL Stenden

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: