Unieke verkooptentoonstelling van tekeningen van de Colombiaanse kunstenaar Abel Rodriquez

Foto:
Abel Rodriquez - Foto Bergman & Van Laake

Tot en met 25 februari 2018, Christie’s Amsterdam

Amsterdam, 12 Februari 2018 /EZPress/ - Nadat zijn indianenstam, de Nonuya, vijftien jaar geleden door het geweld van de guerrillabeweging FARC uit het Colombiaanse Amazonegebied werd verdreven begon Abel Rodriquez vanuit zijn nieuwe woonplaats Bogota fraaie, gedetailleerde tekeningen van zijn geboortegrond te maken.

Het onderwerp van de tekeningen is steevast het ecosysteem van het regenwoud in al haar glorie. Biodiversiteit met alle dier- en plantensoorten speelt daarin een centrale rol. Zijn grote botanische kennis hielp vele wetenschappers bij hun onderzoek. Van honderden plantensoorten maakte hij uitgebreide beschrijvingen en studies waarin ook de relatie met dieren aan bod komt. Ze tonen zijn diepgewortelde liefde voor het onderwerp. De tekeningen bezitten daarmee de uitzonderlijke combinatie van beeldende kunst en wetenschappelijke bron.
Ze fungeren zelfs, nu de vredesonderhandelingen met de FARC hun voltooiing naderen, als bewijsmateriaal voor terugkerende indianen. Hun land-aanspraken worden mede getoetst aan hun mondelinge én visuele beschrijvingen van specifieke bomen.

Abel Rodriquez verkoopt normaliter niet, maar schenkt vrijwel alles wat hij schildert en tekent aan stichting Het Tropenbos Instituut dat zich wereldwijd inzet voor het behoud en onderzoek van het tropisch regenwoud. Rodriguez was in 2014 laureaat van het Prins Claus Fonds waar ook een tentoonstelling te zien was van zijn kenmerkende tekeningen. Zijn werk is ook in de hedendaagse kunstwereld niet onopgemerkt gebleven. Vergelijkbare bladen waren het afgelopen jaar te zien op de prestigieuze Documenta in Kassel.

//Einde bericht

Bron: Bergman & Van Laake

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.euDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: