Pressroom De Kunstcollegas BV

Winnaars Schilderij en Tekening van het Jaar 2017

Foto:
Winnend schilderij van Hendrik Elings

Raamsdonksveer, 23 Januari 2018 /EZPress/ - De winnaars van Schilderij van het jaar 2017 en Tekening van het jaar 2017 zijn bekend.
Uit 1029 ingezonden schilderijen werd: `Mijn vader had Alzheimer` van Hendrik Elings gekozen tot Schilderij van het jaar 2017. `Fig. 48 Raison d`être` van Jean Paul Beumer werd uit 280 tekeningen gekozen tot Tekening van het jaar 2017. Deze kunstwerken zijn samen met de werken van de andere 10 finalisten nog tot en met 18 maart te bewonderen in CODA Apeldoorn.

Juryverslag
‘Een heel intens en ook erg groot portret van Hendrik Elings. Het gezicht is bijzonder trefzeker neergezet met minimale middelen. De persoon verwordt tot een schim door de manier van schilderen met de losse vegen verf. De afwezige staar in de verte is tegelijkertijd een naar binnen gekeerde blik en is prachtig gevangen. De uitwerking is heel gedurfd, maar eigenlijk ook de enige juiste manier om dit onderwerp te vangen. Het kleurgebruik, de stijl, alles valt op de juiste plek bij dit portret doordat vorm en inhoud versmelten. Er mist zoveel aan dit portret, maar je mist het niet. Geen streep te veel! Een terechte winnaar.`

‘De spanning tussen de detaillering en de harde witte achtergrond werkt wonderbaarlijk goed. De tekening van Jean Paul Beumer is super mooi van kleur met een verloop van warme aarde tinten aan de onderzijde naar iets koelere tinten bovenaan. Van een afstandje lijkt het werk heel fijn en realistisch getekend, maar van dichtbij blijkt het redelijk grof getekend, soms bijna geschetst. Het rode stuk in het midden (afgepelde bast of stof) is goed gepositioneerd en vervult een belangrijke compositorische rol. Ook de positie en de rol van de tekst is cruciaal. Enerzijds doorbreekt het subtiel het witte vlak. Anderzijds maakt het de tak tot een prent, een item in een wetenschappelijke catalogus. En de tekst zelf krijgt ook nog eens een retorische lading want door de tak na te tekenen is hij vereeuwigd. Met andere woorden: Kunst als bestaansrecht!’

Publiekswinnaars
Nol Reuser is met zijn schilderij ‘Are you tokking to me’ (448 stemmen) de winnaar geworden van de Publieksprijs van Schilderij van het jaar 2017. Alex Witter won met zijn tekening ‘Geborgenheid’ (408 stemmen) de Publieksprijs van Tekening van het jaar 2017.

Doelstelling
Met de verkiezingen Schilderij van het jaar en Tekening van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de teken- en schilderkunst en de naamsbekendheid van tekenaars en schilders te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse teken- en schilderkunst realiseren.

Vakjury
De juryleden van beide wedstrijden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA Museum in Apeldoorn, Joop Daalmeijer, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur en Leo van Heijningen van Galerie Van Heijningen.

Expositie
De werken van de finalisten en de publiekswinnaars van Schilderij en Tekening van het jaar 2017 zijn t/m 18 maart te bewonderen in CODA Apeldoorn (www.coda-apeldoorn.nl).

//Einde bericht

Bron: De Kunstcollega`s

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution www.ezpress.eu

Links:
Schilderij van het jaar
Tekening van het jaar
CODA ApeldoornDownload foto: Low-res Full-resEZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: