AFAS Software klaar voor morgen

Goede doelen stichting uit startblokken

Meppel, 16 Januari 2018 /EZPress/ - Afas Software, producent van administratieve software voor bedrijven, wist in 2017 en perfecte balans te behouden tussen groei van omzet en daling van de kosten. Daardoor steeg de winst verder. Zo kon 85,1% van de nettowinst uitgekeerd worden als dividend. Dat de aandeelhoudende families opnieuw investeren in vernieuwende en duurzame projecten. Eenvoud, steeds definiëren wat je niet doet en de kracht van het familiekarakter van de onderneming blijken al sinds 1996 hun goede werk te doen. AFAS is klaar voor morgen zo blijkt uit het jaarverslag 2017 dat de onderneming al klaar heeft.

In 2021 betrekt AFAS boeiende nieuwbouw in Leusden, symbool voor de ambities van de onderneming. Het is een voorrecht al sinds de oprichting in 1996 het softwarebedrijf te mogen en kunnen analyseren. Het openhartige karakter van de bestuurders is een belangrijk punt. AFAS bestaat nu 21 jaar. In het eerste decennium was de gemiddelde omzetgroei per jaar 25%. Deze groei nam af tot gemiddeld 16% per jaar in het tweede decennium tot en met 2017. Deze groei was vanaf het begin autonoom. De bestuurders hebben nooit acquisities gedaan en zijn ook niet van plan dit in de toekomst te gaan doen. Zij willen daaraan geen management aandacht besteden. De gemiddelde groei per jaar zwakt natuurlijk af omdat de absolute bedragen steeds groter worden.

Het is al redelijk goed mogelijk voor AFAS om tien jaar in de toekomst te kijken. Het is aannemelijk dat er in 2027 een onderneming staat met een omzet tussen €400 en €425 miljoen, bij een gemiddelde autonome omzetgroei van circa 13 procent per jaar. Overzichtelijker is al het vijfjarenplan waarin naast de ambitieuze nieuwbouw in Leusden in 2021 ook de lancering van een nieuw softwaresysteem gepland is. Daaraan werken permanent 50 medewerkers. Het is een risico of het nieuwe systeem slaagt.

Bijna maandelijks krijgt het bestuur investeerders op de stoep die de onderneming willen kopen. Daar zijn vooral concurrenten bij. AFAS is niet te koop. Dat zijn de vier bestuurders uit twee families die daarover met één stem moeten beslissen, niet van plan. Zij streven ernaar om AFAS op de lange termijn te behouden als familiebedrijf. Waarom zou je ook verkopen. AFAS is een van de meest succesvolle bedrijven in Nederland met een bedrijfswinst die gestegen is naar 41% van de omzet, beduidend meer dan de naaste concurrenten Visma Software, Raet, Unit4, Exact en Isah realiseren.

In mijn analyse op www.ame.nl ga ik dieper op het fenomeen AFAS in. Waar komt het succes vandaan? Wat is de bijdrage aan duurzaamheid? Hoe zit het met de AFAS Foundation? Welke innovaties zijn op til. Wie het interessant vindt kan de analyse daar gratis bestellen.

//Einde bericht

Bron: AME Research BV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: