Gemeenten realiseren ook in 2017 meer dan vereiste 2.900 fte

Den Haag, 23 November 2017 /EZPress/ - De 371 gemeenten die deelnemen aan de Brede Impuls combinatiefuncties/buurtsportcoaches realiseren eind 2017 2911 fte, terwijl 2900 fte vereist was. Het gaat om ongeveer 5059 personen, die in veel gevallen werken onder de Impuls-naam. Gemeenten organiseren cofinanciering voor deze functies.

Het Rijk bekostigt bijna € 59 miljoen voor de combinatiefuncties/buurtsportcoaches via een decentralisatie-uitkering in het gemeentefonds. Gemeenten co-financieren zelf ongeveer € 59 miljoen, terwijl andere partijen ruim € 29 miljoen bijdragen.

Verdeling over sectoren en BTW
In het basisonderwijs en de sport gaat het om de hoogste percentages fte van 29% en 32%. Cultuur scoort 10% en welzijn 9%. Bij andere sectoren zoals voortgezet onderwijs, zorg, ouderenzorg, jeugdzorg, kinderopvang, bedrijfsleven en overige betreft het percentages van 5% of lager. Gemeenten willen € 2,4 miljoen betaalde BTW declareren bij het BTW-compensatiefonds.

Opleidingsniveau en dienstverband
Voor het eerst is het opleidingsniveau bekeken. 61% van de fte heeft HBO-5 niveau: initiërend, coördinerend, organiserend en soms uitvoerend. 26% bezit MBO-3/4 niveau: programmerend en uitvoerend. 9% betreft een hoger en 4% een lager of ander niveau. 6% is ZZP-er.

Aanvullende lokale doelstellingen
De Brede Impuls valt sinds 2012 onder het programma Sport en Bewegen in de Buurt. Lokaal worden extra doelstellingen hieraan verbonden zoals tegengaan van overgewicht, verbetering van de leefbaarheid in de buurt en jeugdigen hun eigen talenten laten ontdekken. Er zit hierin veel diversiteit, zowel in het niveau waarop de doelen geformuleerd zijn (activiteiten-, prestatie- of effectniveau) als in het soort doelen (sport als doel of als middel).

Knelpunten en resultaten
De twee meest genoemde knelpunten zijn: cofinanciering organiseren en normbedrag per fte te laag. Daarnaast blijft er zorg over de continuïteit/de blijvende inzet van de rijksgelden. Over de resultaten zijn de gemeenten en functionarissen positief. Zo worden bij de sport deelnemers uit verschillende doelgroepen bereikt en in beweging gebracht. De buurtsportcoaches maken voorts verbindingen tussen lokale partijen van binnen en buiten de sport. Voor hen gaat kwaliteit boven kwantiteit. Meten van (maatschappelijke) effecten is lastiger, de ontwikkeling van meetinstrumenten wordt toegejuicht.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: