Onvertelde verhalen van Amsterdammers in nieuwe editie Frascati Issues

Foto:

Amsterdam, 19 Oktober 2017 /EZPress/ - In de eerste week van november staat Frascati met Frascati Issues: De (on)vertelde stad in het teken van de inwoners van Amsterdam. Eigenzinnige theatermakers uit binnen- en buitenland waaronder het vermaarde Amerikaanse Bread & Puppet Theater, vooraanstaande denkers, betrokken bewoners en vertegenwoordigers van stedelijke instellingen buigen zich over de verschillende gemeenschappen van de stad. Hoe gedeeld of ongedeeld is Amsterdam eigenlijk? Welke stemmen klinken er? Welke verhalen zijn nog onverteld? - Frascati Issues: De (on)vertelde stad, wo 1 t/m zo 5 november in Frascati, Amsterdam.

Openingsdebat De (on)vertelde stad - In het openingsdebat op woensdag 1 november schijnen eigenzinnige wetenschappers, journalisten en kunstenaars hun licht over de stad, op zoek naar de stemmen die we doorgaans niet (willen) horen, op zoek naar de plekken waar het schuurt. Gespreksleider Jörgen Tjon a Fong geeft het woord aan bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken Zef Hemel (UvA), beeldend kunstenaar en tekenaar Jan Rothuizen (De zachte Atlas van Amsterdam), journalist en columnist Yasmina Aboutaleb (NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Het Parool), stadssocioloog Simone van de Wetering (gespecialiseerd in identiteits- en gelijkheidsvraagstukken) en theatermaker Yinka Kuitenbrouwer die speciaal voor dit programma portretten van Amsterdammers in tram 13 maakte.

Republiek Noord, een avond met Massih Hutak - Schrijver, rapper en columnist Massih Hutak (1992) werd door Frascati gevraagd om op donderdag 2 november in samenwerking met De Tolhuistuin een programma te maken over Amsterdam Noord. Een programma waarin hij met oude en nieuwe Noorderlingen in gesprek gaat over de wijk die hem vormde, met als vertrekpunt de Van der Pekstraat, de slagader van Noord.

Amsterdam als laboratorium - Voor het programma Stadslab#1 trokken theatermakers Alexandra Broeder, Abishek Thapar, Francesca Lazzeri, Hanna Timmers, Ilay den Boer, Zara Toksöz & Zola Can, Makerscollectief ONBETAALBAAR (BE) en Theatercollectief Walden de stad in. In samenwerking met stedelijke instellingen als woningbouwvereniging Rochdale, GGZ instelling De Bascule en Bureau Onderzoek Informatie en Statistiek van de Gemeente Amsterdam, doen zij onderzoek in onder meer de Indiase expat community, de Lodewijk van Deysselbuurt en de Turkse gemeenschap rondom de Dappermarkt. Op donderdag 2 en vrijdag 3 november presenteren zij hun bevindingen als voorstel tot een nieuwe voorstelling.

Co-creatie in het theater - Over deze manier van werken, het co-creëren met gemeenschappen in wijken, met maatschappelijke instellingen, wetenschappelijke instituten en andere non-artistieke partners, wordt op zaterdag 4 november de conferentie Co-creatie in het theater georganiseerd. In de theaterwereld wint co-creatie aan belang en populariteit, maar een discours rondom deze belangwekkende werkpraktijk staat nog in de kinderschoenen. In de conferentie verenigen kunstprofessionals uit Nederland en Vlaanderen zich en wisselen best practices uit.

Bread & Puppet Theater (VS) - De (on)vertelde stad wordt groots afgesloten met de voorstelling Faust 3 van het vermaarde Amerikaanse Bread & Puppet Theater, beroemd om hun geëngageerde locatievoorstellingen waarmee zij onder meer actie voerden tegen de oorlog in Vietnam, voor de sluiting van een kerncentrale in Vermont en ter ondersteuning van de Occupy-beweging. In 1978 stond Bread & Puppet al op het Holland Festival en ontvingen zij één van de vier Erasmusprijzen die dat jaar speciaal gewijd waren aan bijzonder en vernieuwend poppentheater. Nu bijna 40 jaar later zijn zij weer in Amsterdam. Samen met een groep Amsterdamse kunstenaars belichten zij in Faust 3 de stad door de ogen van de underdog. Hebben we, net als Goethe’s Faust, een pact met de duivel gesloten?

Met Frascati Issues worden brandende maatschappelijke kwesties onder de loep genomen. Via voorstellingen, performances, debat en alles daar tussenin bieden we een andere blik op de wereld van vandaag. Ieder keer met een nieuwe focus en altijd in nauwe samenwerking met organisaties uit het maatschappelijke veld.

//Einde bericht

Bron: Frascati

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: