Kinderen reiken Kindermiljoenennota 2017 uit aan Tweede Kamer

Den Haag, 19 September 2017 /EZPress/ - Een dag voordat de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer gepresenteerd wordt, reikten honderd leerlingen van drie basisscholen (Basisschool De Pionier uit Maarssen, de Edese Schoolvereniging uit Ede en de Tiende Penning uit Vierpolders) de Kindermiljoenennota uit. De Kindermiljoenennota is het afgelopen jaar door ruim 9.000 scholieren samengesteld tijdens het lesprogramma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’, een samenwerking tussen Madurodam en ProDemos - Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Waar de coalitiepartijen de afgelopen weken nog struikelden over de salarissen van leraren, weten kinderen exact waar zij ‘hun’ 213 miljard euro vooral aan willen besteden: Zorg (27 miljard), Defensie (27 miljard), Veiligheid (26 miljard) en Onderwijs (26 miljard). Sociale Zaken, al jaren het speerpunt van de Nederlandse overheid, krijgt juist het minste geld toegewezen.

Zetten van accenten
Zoals minister-president Mark Rutte na het lekken van de Miljoenennota aangaf ‘dat het dit jaar draait om het zetten van accenten’, geldt dit ook voor de Kindermiljoenennota. Er is maar sprake van één grote stijger, namelijk de post Natuur, welke dit jaar 1,2 miljard meer toegewezen krijgt dan in 2016. De vergelijking met de echte Miljoenennota is interessanter: kinderen wijzen aanzienlijk meer budget toe aan Natuur (24 miljard t.o.v. 1 miljard) en Ontwikkelingslanden (25 miljard t.o.v. 2,5 miljard) dan volwassenen. Echt opvallend zijn de posten Defensie en Veiligheid: deze staan bij kinderen vele malen hoger op de agenda dan bij het demissionair kabinet het geval is. Vermoedelijk heeft dit te maken met de huidige situatie in de wereld, en de terroristische aanslagen.

Tijdens het lesprogramma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’, én door het invullen van de Kindermiljoenennota tijdens een digitale tabletexpeditie, leren jaarlijks honderden schoolklassen in de kleinste stad van Nederland alles over de grondbeginselen van onze democratie. Madurodam en ProDemos willen op deze manier de fundamenten van de Nederlandse identiteit toegankelijk maken voor kinderen.

Algemene Beschouwing
De 11-jarige Lieke Medema (basisschool De Pionier, Maarssen) overhandigde vandaag het koffertje met de Kindermiljoenennota aan Eppo Bruins van de ChristenUnie. Hij nam de begroting in ontvangst namens de Tweede Kamer. Onder zijn leiding vond er ook een Algemene Beschouwing plaats, zodat de aanwezige kinderen de mogelijkheid kregen om hun keuzes toe te lichten.

Op de vraag van Bruins waarom de kinderen zoveel geld gaven aan het leger en veiligheid antwoordden de leerlingen: "Omdat tanks en straaljagers erg duur zijn, en de politie en het leger ons wel goed moeten kunnen beschermen”. Ook over de zorg zijn de jonge afgevaardigden stellig: “Het meeste geld moet naar gezondheid en zorg, want anders gaan er mensen dood.” De leerlingen hebben wel veel waardering voor de ministers, want het verdelen van zo’n groot bedrag blijkt best moeilijk: “Ik twijfel steeds wat belangrijker is: veiligheid of zorg bijvoorbeeld”, aldus een van de leerlingen.

Bruins zelf vond het bijzonder dat kinderen ook zoveel geld toebedelen aan de post Natuur. Bruins: “Als we als parlement spreken over de toekomst van ons land, dan zijn duurzaamheid en de natuur enorm belangrijk. Ik hoop dat het kabinet daar ook voldoende geld aan zal geven. Zodat jullie in de toekomst niet alleen in een veilig, maar ook een schoon en duurzaam land kunnen leven.”

Over de Kindermiljoenennota
Het afgelopen jaar vulden meer dan 9.000 kinderen uit groep 7 en 8 uit heel Nederland in Madurodam de Kindermiljoenennota in. Ze mogen in totaal 213 miljard euro verdelen over negen posten. Het invullen van de Kindermiljoenennota maakt deel uit van het programma ‘Ontdek het Binnenhof en Madurodam’. Dit programma is een samenwerking tussen Madurodam en ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat.

Tijdens dit lesprogramma leren scholieren over de Nederlandse democratische rechtsstaat en het Binnenhof. En dat politiek gaat om het maken van (soms moeilijke) keuzes. Ze starten in Madurodam met het spel Democracity, waarbij leerlingen op democratische wijze beslissen wat er in de stad gebouwd gaat worden. Daarna spelen ze bij de maquette van het Binnenhof in Madurodam op een tablet de Kindermiljoenennota. Ten slotte brengen ze een bezoek aan het echte Binnenhof en krijgen ze een rondleiding door de Tweede Kamer.

//Einde bericht

Bron: Madurodam

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: