Drempels voor starters op de woningmarkt

Amersfoort, 15 September 2017 /EZPress/ - Slechts enkele starters slagen erin de grote wens naar een koopwoning te vervullen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis is uitgenodigd deel te nemen aan het Tweede Kamer-rondetafelgesprek ‘Starters op de woningmarkt’. Verschillende partijen komen hierbij samen om informatie te delen over de problemen en kansen van starters op de woningmarkt.
Onderzoek onder starters

Kwalitatief onderzoek, in opdracht van Vereniging Eigen Huis, onder 17 starters heeft extra input gegeven voor het rondetafelgesprek. Voor het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met zowel woningzoekers als recente koopstarters in de regio’s Amersfoort en `s-Hertogenbosch.

Uit het onderzoek blijkt dat het voor starters steeds moeilijker wordt een huis te kopen, mede door de hoge huizenprijzen, door hogere studieschulden en doordat meer eigen geld nodig is door de verlaagde loan-to-value (verhouding tussen hypotheek en waarde huis). Ook voeren starters een ongelijke strijd met particuliere beleggers die kopen voor de verhuur.
Wat moet er gebeuren?

Wat moet er gebeuren om starters op de woningmarkt te helpen? Om wat te kunnen betekenen voor starters nu en in de toekomst zijn maatregelen nodig, op korte en lange termijn.

Maatregelen korte termijn:
- Overdrachtsbelasting afschaffen
- Verplichte aflossing verlagen van 100 % naar 50 %
- Startersleningen

Maatregelen lange termijn:
- Toename bouwproductie nieuwbouwwoningen/bouwvergunningen
- Geblokkeerd (zilvervloot) sparen voor eigen woning, met vrijstelling in box 3. Dit is volgens starters een positieve maatregel, `een manier voor ouders om (klein)kinderen een goede start te geven`, daarnaast staat het geld ook vast `waardoor je niet in de verleiding komt dit anders te besteden`

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: