Werelddovendag terug in Nederland

Amsterdam, 13 September 2017 /EZPress/ - Werelddovendag wordt in Nederland gevierd op de vierde zaterdag van september. Dit jaar wordt deze belangrijke dag voor de dovengemeenschap op drie locatie gevierd en het thema is erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. In dovenontmoetingscentra in Groningen, Rotterdam en Amsterdam is een afwisselende programmering.

In 1958 werd Werelddovendag voor het eerst gelanceerd door de World Federation of the Deaf. Werelddovendag heeft meerdere doelen, namelijk meer bekendheid geven aan doofheid en gebarentaal, opkomen voor de rechten en belangen van doven, voorlichting aan doven en gelegenheid tot sociaal netwerken voor de dovengemeenschap.

Werelddovendag 2017
Op zaterdag 23 september is de Werelddovendag weer terug! In 2016 kon er helaas geen Werelddovendag worden georganiseerd, maar dat is dit jaar gelukkig anders! In maar liefst drie steden wordt een gezamenlijk programma georganiseerd, ieder met een eigen invulling. Het thema van dit jaar is erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. Dovenschap, de grootste, onafhankelijke vereniging voor dove mensen is de organisator van Werelddovendag in Nederland, ondersteund door verschillende organisaties, waaronder de Dovenontmoetingscentra SWDA Amsterdam, SWEDORO Rotterdam en Clubhuis voor doven in Groningen, Nederlandse Doven Jongeren, HOOR Friesland en 125Procent.

Dovenschap
Dovenschap is de grootste, onafhankelijke vereniging voor dove mensen. Dovenschap richt zich met haar activiteiten op doven en/of gebarentalige mensen, en direct betrokkenen als partners, kinderen en/of ouders. Daarnaast onderhoudt de vereniging contact met zorgverleners en het bredere publiek. Onder dove mensen verstaat Dovenschap iedereen met een auditieve beperking, ongeacht taalkeuze (gesproken Nederlands en/of Nederlandse Gebarentaal), en ongeacht hulpmiddelenkeuze (geen, hoorapparaten, CI of anders).

Erkenning Nederlandse gebarentaal
De erkenning van gebarentalen blijft een van de grootste strijdpunten van de internationale dovengemeenschap. De vertaling van zo`n erkenning in wetten kan van land tot land sterk verschillen. In sommige landen is de nationale gebarentaal een officiële landstaal, in enkele andere landen heeft ze een beschermde status. In Nederland maakt Dovenschap zich er hard voor om de Nederlandse Gebarentaal, net als Fries, juridisch vast te leggen. Een logisch gevolg na de ratificatie van het VN verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking die vorig jaar plaatsvond.

Programma 23 september
Op 23 september wordt Werelddovendag in Nederland gevierd in drie steden. Er zijn interessante lezingen, diverse workshops, feestelijke activiteiten en is het een gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Alle drie de locaties open hun deuren vanaf 10.30 uur en het programma start om 11.30 uur met een gezamenlijke opening. Daarna zijn er op de drie locaties ook aparte activiteiten. Zo organiseert het Clubhuis voor doven in Groningen een taartenwedstrijd en is er een stadswandeling. SWDA Amsterdam heeft ’s avonds nog een programma met Amsterdamse jongeren en SWEDORO Rotterdam simuleert een rechtszaak en doorlopende toneelvoorstellingen. De updates over de programma worden geplaatst op facebook.com/werelddovendagNL

//Einde bericht

Bron: Dovenschap

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: