Manifestatie over actiecultuur op 30 september in Regionaal Archief Tilburg

Geen censuur op de muur!

Tilburg, 07 September 2017 /EZPress/ - De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren roerige tijden. Er werden muurkranten geplakt, huizen gekraakt, acties gevoerd en Loesje zag het levenslicht. Regionaal Archief Tilburg wijdt op zaterdag 30 september een dag aan de actiecultuur uit die periode. Er wordt terug gekeken naar deze tijd met lezingen, workshops, maar de blik wordt ook gericht op het heden en de toekomst. Wat zijn de verschillen tussen actievoeren toen en nu en is er nog toekomst voor acties en demonstraties? Zo ja, in welke vorm?

Regionaal Archief Tilburg heeft vrijwel de volledige collectie Tilburgse muurkranten (1978-1995) in de depots. Het is belangrijk om deze muurkranten en archieven van andere actiegroepen te bewaren om de samenleving te documenteren. Daarom wil het archief ook in contact komen met actiegroepen en betrokkenen van vroeger en van nu, juist om het verhaal compleet te maken. Onlangs is in de studiezaal van het archief een wand van ruim twintig meter ‘aangekleed’ met actiefoto’s uit heel Nederland. Dit heeft al tot nieuwe informatie geleidt, doordat mensen hun herinneringen aan die tijd deelden.

Tijdens de manifestatie GEEN CENSUUR OP DE MUUR! op zaterdag 30 september beschrijft historicus Dennis Bos (Universiteit Leiden) de ontwikkeling van goed georganiseerde muurkrantgroepen. Zij gebruikten straatgevels als uithangbord om hun politieke en sociale ongenoegen te uiten. (Oud-) actievoerder Frans Godfroy vertelt over het studentenactivisme van de jaren zeventig en tachtig. In de muurkrantcultuur uit Arnhem ontstond in de jaren ’80 een luchtiger variant, Loesje. Jan Verschure was hierbij vanaf de start intensief betrokken. Verschure onthult het enige, echte, ware verhaal van het ontstaan van Loesje, dat ondertussen een internationaal fenomeen is geworden. Na deze sessie kunnen bezoekers van de manifestatie zelf aan de slag om een Loesje-poster te schrijven. Meewandelen met Peter Storm, blogger en actievoerder, is ook mogelijk. Storm leidt de wandelaars langs plekken in Tilburg met een rijk actieverleden.

Niet alleen de steden kenden roerige tijden, ook in dorpen werd actie gevoerd. Corina van Steenhoven, voorzitter en medeoprichter van Het Open Huis in Rijen, doet uit de doeken hoe het er in Rijen aan toe ging. De komst van krakers, actievoerders, het vrouwencafé en Het Open Huis zorgde ervoor dat het rustieke Brabantse dorp op de grondvesten trilde. Aandacht voor muziek uit die periode komt van Zjef Naaijkens, (oud) actievoerder en voorman van de anarchistische folkband RK Veulpoepers BV.

De organisatie van GEEN CENSUUR OP DE MUUR! is in handen van Regionaal Archief Tilburg, Tilburgs Anarcho Sociëteit (TAS), Loesje en Stichting Blik en Veger. Dagvoorzitter en leider van de discussies is oud-actievoerder Theo Thomassen (tot mei 2016 als hoogleraar Archiefwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 27 september per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Manifestatie. De kosten zijn € 12,50 inclusief vegetarische lunch (over te maken op NL 04 RABO 0146124081 t.n.v. Stichting Mommerskwartier). De eerste vijftig aanmelders ontvangen een Loesje geschenk.
Kijk op www.regionaalarchieftilburg.nl voor véél meer informatie. Op de website stellen de sprekers van de manifestatie zichzelf voor en wordt aan de hand van foto’s de achtergrond verteld van verschillende actiemomenten en demonstraties, waaronder de tweede blokkade van kerncentrale Dodewaard.
De manifestatie vindt plaats op zaterdag 30 september van 10.00 tot 18.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg (inloop vanaf 9.30 uur)

//Einde bericht

Bron: Regionaal Archief Tilburg

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: