Expert Meetings symposium in Museum Speelklok

Foto:

Utrecht, 10 Augustus 2017 /EZPress/ - Op 12 en 13 oktober 2017 organiseert Museum Speelklok een symposium over het restaureren van klinkend erfgoed. Tijdens deze tweedaagse Expert Meetings gaan specialisten, conservatoren en restauratoren van onder andere het Rijksmuseum, Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de discussie aan over het behoud van dit ‘functioneel erfgoed’.

Want hoe gaan musea om met muzikale collectiestukken? Wordt de nadruk gelegd op het behouden voor de toekomst of op het laten spelen op dit moment? De collectie zelfspelende muziekinstrumenten van Museum Speelklok centreert zich al meer dan 60 jaar rondom daadwerkelijk klinkend erfgoed. De Expert Meetings is een nieuw initiatief van Museum Speelklok, dat daarmee een nodige impuls geeft aan het debat over restauratie-ethiek en conserveringsrichtlijnen.

Sprekers tijdens de Expert Meetings
- Clara von Waldthausen, fotorestaurator, docent restauratie aan de Universiteit van Amsterdam
- Giovanni Paolo di Stefano, curator muziekinstrumenten Rijksmuseum
- Hans Piena, curator Openluchtmuseum Arnhem
- Marian van Dijk, directeur Museum Speelklok
- Marieke Lefeber, conservator Museum Speelklok
- Wim Diepenhorst, Specialist Monumenten bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ethische vraagstukken en dilemma’s
Ook Museum Speelklok worstelt regelmatig met dilemma’s tijdens restauraties van eeuwenoude speelklokken en historische draaiorgels. Sommige specialisten zijn het niet altijd eens met de werkwijze van het museum, waarin niet functionerende instrumenten worden gerestaureerd, tot ze klinkend aan het publiek getoond kunnen worden. Zij stellen dat iedere ingreep (bijvoorbeeld de vervanging van een cruciaal onderdeel) afbreuk doet aan de historische waarde van een erfgoedstuk. Het museum staat er echter voor dat de klank van het zelfspelende instrument onlosmakelijk verbonden is met het fysieke object, en zwaarder weegt dan een historisch accuraat, maar niet functionerend, erfgoedstuk.

Forumdiscussies
Op beide dagen van het symposium vindt ook een forumdiscussie plaats, onder leiding van dr. Sophie Elpers. Zij is werkzaam bij het Meertens Instituut, en verschijnt vaker als dagvoorzitter op congressen en symposia. De panels bestaan uit de sprekers van de dag, aangevuld met restauratoren uit verschillende disciplines, zodat de balans tussen wetenschappers en restauratoren gewaarborgd is. Elk van de panelleden neemt een eigen stelling of positie mee, om het debat op gang te brengen.

Ticketverkoop Expert Meetings
Mensen die aanwezig willen zijn bij de Expert Meetings kunnen een ticket kopen via de website www.museumspeelklok.nl/expert-meetings-symposium.

Concertlezing ‘Vieze liedjes uit de 18de eeuw’
Bezoekers van de Expert Meetings kunnen in de avond van 12 oktober aansluiten bij de Concertlezing Vieze liedjes uit de 18de eeuw, georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken. Tijdens de lezing schetst Jos Koning, violist, wetenschapper en expert op het gebied van repertoire uit de 17de en 18de eeuw, de situatie omtrent de (Nederlandse) Liedcultuur in de 18de eeuw. Zijn verhaal wordt verweven met live-muziek van het Speelhuys Ensemble, dat zich specialiseert in het brengen van ‘muziek uit het Amsterdamse nachtleven anno 1700’. Meer hierover is te vinden op de website van Museum Speelklok.

//Einde bericht

Bron: Museum Speelklok

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: