F-16`s onderscheppen passagiersvliegtuig

Volkel, 09 Augustus 2017 /EZPress/ - Twee F-16’s van Vliegbasis Volkel zijn gisteravond even na 22.00 uur opgestegen om een ongeïdentificeerd vliegtuig te onderscheppen. Het bleek te gaan om een passagiersvliegtuig dat al even geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. Bij de onderschepping boven de Belgisch-Nederlandse grens vlogen beide jachtvliegtuigen sneller dan het geluid, wat onder meer in Zeeland te horen was als harde knallen.

Uiteindelijk is de communicatie van het vliegtuig met de verkeersleiding hersteld. Beide F-16’s keerden rond 22.35 uur weer terug naar hun vliegbasis. Belgische gevechtsleiders begeleidden de Nederlandse F-16’s, omdat het passagierstoestel tijdens de inzet net iets over de Belgische grens vloog.

24/7 paraat
Er staan dag en nacht 2 F-16’s paraat voor noodinzet, de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). Ze gaan zo snel mogelijk de lucht in en bekijken van een afstand of er iets vreemds aan de hand is met het toestel. Vervolgens vliegen ze naast de cockpit en kijken nogmaals. Met handgebaren geven ze signalen aan de vliegtuigbemanning dat ze het radiocontact moeten herstellen.

Luchtruim hele Benelux
Sinds 2017 zorgen Nederland en België samen voor de QRA van de Benelux. Afwisselend staat de QRA in Nederland op de vliegbases Volkel en Leeuwarden of de Belgische vliegbases Florennes en Kleine-Brogel.

//Einde bericht\

Bron: Ministerie van defensie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: