Het Volksoperahuis speelt Greaseman over Curaçao en Nederland,

Première vrijdag 20 oktober, Corrosia, Almere

Amsterdam, 21 Juli 2017 /EZPress/ - Op Curaçao doet een verhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt. In de volksmond staat hij bekend als de ‘greaseman’. Het Volksoperahuis combineert het waargebeurde verhaal van deze mysterieuze man met het honderdjarig bestaan van de olieraffinaderij op het eiland. In de jaren ’80 werd deze door Koninklijke Shell voor 4 gulden van de hand gedaan aan de Curaçaoënaars. De inkomsten van het bedrijf zijn van levensbelang voor bevolking, maar de vervuiling op het eiland is enorm. De voorstelling Greaseman biedt een frisse blik op onze gezamenlijke geschiedenis, gebracht met jazzy calypsoklanken, oliedrum, trompet en rake liederen.

In Greaseman keert een voormalig Shell-manager uit Nederland terug naar het eiland. Een Curaçaose vrouw confronteert hem daar met de spoken uit het verleden en de vervuiling van nu. Met de komst van de man duikt ook de greaseman weer op. De laatste keer dat hij gezien werd was in 1969, tijdens een arbeidersopstand tegen de Shell fabriek. Er lijkt weer iets te broeien.

De vaste Volksoperahuis-kern van Kees Scholten en Jef Hofmeister wordt in Greaseman aangevuld met zangeres en performer Susan Malaika Bailey en topmuzikanten Konkie Halmeyer en Walther Muringen. De jonge Susan Malaika Bailey heeft een diepe soulstem die ze met veel gevoel voor funk laat klinken. Een deel van haar jeugd bracht zij door op Curaçao waarna ze naar Nederland
verhuisde. Met Ruben van Domburg vormt ze de band Bombilate. Ook werkte Susan samen met Raymi Sambo. De Curaçaose steelpan -oftewel oliedrum- speler Konkie Halmeyer verdiende zijn sporen in de jazzwereld en was in Nederland bijvoorbeeld te zien samen met Hans Dulfer en Lucas van Merwijk. Hiernaast speelde hij in de Volksoperahuis-voorstellingen Tambú, a Freedom Song en Morto i Laman. Konkie combineert Caribische ritmes met een groot gevoel voor soul. Trompettist en multi-instrumentalist Walther Muringen is bekend van zijn eigen band Fra Fra Sound, maar speelde ook met Denise Jannah en bij verschillende theaterprojecten van o.a. Urban Myth. Bij Het Volksoperahuis was hij te zien in Kerst in Paramaribo.

Het Volksoperahuis maakt muzikale, vaak ronduit swingende, voorstellingen over onderwerpen die hun oorsprong hebben in het verleden, maar ons heden nog weldegelijk bepalen. Thema’s uit het koloniale verleden staan centraal en worden gebruikt om het heden te duiden. Kees Scholten, regie en spel, en Jef Hofmeister, verantwoordelijk voor muziek en tekst, creëren samen open en oprechte voorstellingen met humor. Steeds wordt de vaste kern aangevuld met muzikanten en theatermakers die een tegenwicht kunnen bieden aan het ‘Hollandse geluid’, bijvoorbeeld door hun culturele afkomst of eigen verhaal. Eerdere projecten waren o.a. Kerst in Paramaribo met Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar vader Borger Breeveld, Hete Peper met het Indonesische gezelschap Papermoon Puppet Theatre en Tambú, a Freedom Song i.s.m. Teatro Luna Blou uit Curcao en zangeres Izaline Calister.
Credits Greaseman

Meer informatie: www.volksoperahuis.nl

//Einde bericht

Bron: Via Rudolpho

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: