Onderzoek kosten en standaardisatie bibliotheeksysteem

Den Haag, 20 Juli 2017 /EZPress/ - Overstappen op één bibliotheeksysteem kan de bibliotheeksector kosten besparen. Dat staat in het vervolgonderzoek dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft laten uitvoeren naar de haalbaarheid van een bibliotheeksysteem.

Bij het bibliotheeksysteem gaat het om kosten voor personeel, software en hardware. De gemiddelde kosten bedragen € 0,56 per inwoner (excl. btw en back-officekosten). Een landelijk systeem zou tussen de € 0,40 en € 0,50 per inwoner kosten. Uit het onderzoek blijkt verder dat grotere bibliotheeksystemen meer functionaliteit bieden tegen een lagere prijs.

Doorrekening
Uit een steekproef onder 12 lokale bibliotheken blijkt dat de kosten onderling flink kunnen verschillen. Hoe groot de potentiële besparingen zijn, hangt van het huidige arrangement af. Eventueel kunnen bibliotheken een doorrekening laten maken door de KB.

Migratiekosten
De schatting van de migratiekosten ligt waarschijnlijk tussen € 26.000 en € 38.000 per bibliotheek. Van de 156 bibliotheken zijn er 128 aangesloten op een regionaal systeem dat de Provinciale Ondersteuning Instelling (POI) beheert in opdracht van de bibliotheken. 34 bibliotheken hebben een stand-alone systeem. De migratiekosten van POI-bibliotheken zijn aanzienlijk lager.

Standaardisatie
Een landelijke bibliotheeksysteem kan innovatie in het netwerk versnellen en ketensamenwerking binnen de branche met de KB verbeteren. Voorwaarde is harmonisatie van processen en functionaliteiten. Bibliotheken hanteren momenteel uiteenlopende abonnementsvormen en reglementen. Om tot standaardisatie te komen, is een separaat advies uitgebracht. Het voorstel laat wel ruimte voor de lokale bibliotheek om zelf tarieven te bepalen.

Draagvlakpeiling
Het onderzoek is begeleid door vertegenwoordigers van lokale bibliotheken, POI’s en de KB. In het najaar houdt de KB een draagvlakpeiling onder bibliotheken. Bij voldoende animo kan in 2018 het opstellen van een gezamenlijk programma van eisen en een aanbesteding voor één bibliotheeksysteem beginnen.

Meer informatie

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: