Componist Merlijn Twaalfhoven maakt temperatuurstijging hoorbaar in Carnegie Hall

Amsterdam, 19 Juli 2017 /EZPress/ - Op 18 september klinkt een nieuw werk van componist Merlijn Twaalfhoven in Carnegie Hall, New York. Op dit door de VN organisatie Sustainable Development Solutions Network georganiseerde concert, staat samenwerking tussen kunst en wetenschap bij de wereldwijde omslag naar duurzaamheid centraal. Twaalfhoven heeft voor zijn nieuwe compositie gebruik gemaakt van meetgegevens van de NASA. Studenten van de HKU, de componisten Jan Driessen en Killian Elbers, ontwikkelden een manier om deze kale data om te zetten in toonhoogte en een door musici leesbare partituur. Muziektechnoloog Marco Alkema, ook student aan de HKU ontwierp en app waarmee de ingewikkelde muziek die zo ontstaat kan worden uitgevoerd door een jeugdkoor.

“Door de kille meetgegevens om te zetten in vocale klanken, maken we de temperatuurstijging op het noordelijk halfrond hoorbaar. We manipuleren de getallen niet en er klinkt dan ook geen prettige melodie of mooie akkoorden. Wat ontstaat is een patroon van abstracte klanken die merkbaar veranderen.De jonge zangers zullen steeds meer moeite krijgen de hoge tonen te zingen. De wereldwijde klimaatverandering wordt zo fysiek voelbaar."

Het idee werd geboren toen ondernemer Martin Schuurman Twaalfhoven benaderde met de vraag: Hoe zouden we de realiteit van het klimaatprobleem op een emotionele manier kunnen overbrengen zonder te vervallen in versimpeling of uitgekauwde symboliek? Schuurman, bedreven met cijfers, verzamelde de grafieken en datasets. Twaalfhoven zag hier meteen muziek in.

Het concert in Carnegie Hall is onderdeel van de International Conference on Sustainable Development, aangevoerd door professor Jeffrey Sachs van Columbia University. Het Sustainable Development Solutions Network bestaat uit invloedrijke mensen uit wetenschap, politiek en bedrijfsleven die zoeken naar concrete manieren om de wereld te verduurzamen. Uit Nederland zijn onder andere de CEO van Unilever Paul Polman en wetenschapper Robbert Dijkgraaf betrokken.
Twaalfhoven zoekt in zijn werk naar nieuwe verbintenissen tussen kunst, wetenschap en het dagelijkse leven. Op 6 september zal hij, in aanloop naar zijn optreden in Carnegie Hall, samen met Robbert Dijkgraaf de UNESCO lezing geven en zijn visie op een nieuwe rol voor kunst bij de omwenteling naar duurzaamheid presenteren.

//Einde bericht

Bron: La Vie Sur Terre

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: