Metafoor Residex: grondwaarde in 1e kwartaal 2017 gedaald

Foto:

Almere, 27 Juni 2017 /EZPress/ - De Metafoor Residex, graadmeter voor de grondwaarde woningbouw is in het eerste kwartaal 2017 gedaald met 9,21%. Ten opzichte van vorig jaar is de index echter met 43,28% gestegen. De verwachting is dat de index in 2017 stabiel blijft. Uit deze cijfers blijkt het
grillige verloop van de index, die gebaseerd is op een residuele grondwaarde berekening, waarbij een mutatie prijzen van woningen en of de bouwkosten een grote procentuele mutatie kan opleveren.

De daling van de grondwaarde in het 1e kwartaal 2017 is te wijten aan de kleine prijsdaling van de huizenprijs (per m²) en de stijging van de bouwkosten, inclusief het aanbestedingseffect.

De gemiddelde transactieprijs van een woningbouwkavel, bijgehouden door het Kadaster is in het afgelopen kwartaal met 3,94% gestegen. De prijs is ten opzichte van een jaar geleden met 0,67% gestegen en daarmee relatief stabiel te noemen.

Naast de index presenteren we ook deRegio Residex Grondwaarde per m² van een rijwoning. In het eerste kwartaal 2017 komt deze uit op € 372,- per m² exclusief btw.

De NVM huizenprijs per m² is het afgelopen kwartaal gedaald met 0,02%. Op jaarbasis is sprake van een prijsstijging van 5,75%. Het aantal transacties van bestaande woningen is met 15,87% afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal tot een totaal van 50.200 woningen. Op jaarbasis is er sprake van een stijging van het aantal transacties met 10%.

Schaarste nieuwbouwwoningen
De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen harder dan de prijzen van bestaande woningen, verklaring daar voor is de schaarste van het aanbod van nieuwbouwwoningen. Het afgelopen kwartaal is de prijs per m² gestegen met 4,40%. De bouwkosten van nieuwbouwwoningen blijven gestaag stijgen. Inclusief het aanbestedingseffect is sprake van een stijging van 1,02% dit kwartaal en een stijging van 3,85% op jaarbasis. Door de goede economische vooruitzichten, het consumentenvertrouwen en de betaalbaarheid van woningen is er een grote vraag naar nieuwe woningen. Gemeenten, die de plannen voorbereiden en bouwers die de woningen bouwen kunnen de vraag maar nauwelijks aan. Veel bouwbedrijven zijn op zoek naar nieuw personeel.

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Links:
Download Metafoor Residex Q1 2017 hier



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: