Aanpassingen berichtenverkeer iJw door einde DBC jeugd-ggz

Den Haag, 26 Juni 2017 /EZPress/ - Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2018 geen specialistische jeugd-ggz meer contracteren en bekostigen met behulp van de DBC-systematiek. Daarom moeten gemeenten en aanbieders het berichtenverkeer voor jeugd-ggz aanpassen, met name het toewijzings- en facturatieproces.

Protocol
Het Protocol beëindiging DBC-systematiek en JW321-bericht (het protocol vindt u onderaan dit bericht) beschrijft eenduidige richtlijnen voor aanbieders, gemeenten en softwareleveranciers. In de tekst is een schema opgenomen met alle acties die gemeenten, aanbieders en softwareleveranciers moeten ondernemen. De meeste van deze acties moeten voor eind 2017 afgerond zijn.

Landelijk advies
Het doel van het protocol is om de administratieve lasten bij deze overgang voor alle partijen zo veel mogelijk te beperken en de overgang goed te laten verlopen. Dit protocol bevat een landelijk advies aan gemeenten en zorgaanbieders. Diverse gemeenten, jeugd-ggz-aanbieders en softwareleveranciers hebben input geleverd voor dit protocol. Het protocol is vastgesteld door de stuurgroep i-Sociaal Domein en wordt daarmee ook ondersteund door de VNG en GGZ Nederland.

Belangrijkste veranderingen
JW321 en JW322 niet meer gebruiken
Op 31 december 2017 worden alle DBC’s beëindigd die onder de Jeugdwet vallen. De DBC’s worden afgesloten en gefactureerd met het JW321-bericht.

Zorg die tot en met 31 december 2017 is verleend kunt u gedurende 2018 nog factureren met een JW321-bericht. Dat geldt ook voor correcties en retourberichten. Zorg die geleverd is vanaf 1 januari 2018, wordt gefactureerd met het JW303-bericht met bijbehorend retourbericht JW304.

Toewijzingen omzetten
Als de zorg voor een cliënt doorloopt vanaf 1 januari 2018, moet de bestaande toewijzing omgezet worden naar een nieuwe toewijzing. Deze nieuwe toewijzing moet passen bij de gekozen uitvoeringsvariant door de gemeente en moet voldoen aan de iJw-standaard. Dit is een administratieve omzetting, de zorg moet gewoon doorlopen.

Uitvoeringsvarianten
Gemeenten kiezen tussen een van de drie uitvoeringsvarianten voor de bekostiging en administratieve afhandeling van jeugd-ggz.

Meer informatie: http://tinyurl.com/ybdtxv74

//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: