Alleen de politiek heeft een macro-loonknop

Den Haag, 15 Juni 2017 /EZPress/ - `VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat de economische vooruitzichten steeds verder verbeteren. De economische groei komt volgens de nieuwste CPB-cijfers uit op 2,4 procent in 2017 en 2,0 procent in 2018.` VNO-NCW en MKB-Nederland nuanceren wel opmerkingen dat de lonen achterblijven bij de groei.

Loonkosten per uur
Volgens de ondernemingsorganisaties stijgen in de CPB-cijfers namelijk de loonkosten per uur flink. Van 0,2 procent in 2015 naar zelfs 2,8 procent in 2017 en 2018. `Door alleen naar de stijging van de contractlonen te kijken, zoals vaak gebeurt, ontstaat een te beperkt beeld`, aldus de ondernemingsorganisaties. Zo krijgen medewerkers ook extra periodieken, gratificaties en andere loonstijgingen die vaak niet worden meegeteld door macro-economen. In werkelijkheid gaan mensen er de komende jaren reëel op vooruit, signaleert ook het CPB. De contractlonen lopen inmiddels ook bovengemiddeld op volgens de laatste cijfers.

Loonknop
`Hoewel vaak de suggestie wordt gewekt dat werkgevers aan een `macro-loonknop` kunnen draaien komen de lonen decentraal (per cao) tot stand. De ene sector heeft daarbij simpelweg meer loonruimte dan de andere`, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.` Daarnaast signaleert het CPB terecht dat er onzekerheden zijn die de stoplichten voor de economie ook weer op oranje kunnen zetten. Allemaal zaken waar cao-onderhandelaars rekening mee moeten houden bij het maken van cao-afspraken. De enige met een `macro-loonknop` is de overheid die de wig kan verkleinen door premies of andere lasten naar beneden bij te stellen waardoor mensen snel effect merken in de portemonnee`, aldus de organisaties.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: