Marble Machine uit viral video deze zomer in Museum Speelklok

Utrecht, 24 Mei 2017 /EZPress/ - Vanaf 1 juni staat de beroemde Marble Machine van de Zweedse band Wintergatan in het Utrechtse Museum Speelklok. De video waarin de ingenieuze machine de hoofdrol speelt is inmiddels meer dan 45 miljoen keer bekeken op YouTube en vanaf 1 juni t/m 20 augustus elke dag live te zien in het museum.

YouTube video Marble Machine: https://www.youtube.com/watch?v=IvUU8joBb1Q

De Marble Machine is dan ook terug op de plek waar hij bedacht is. De bouwer en bandlid van Wintergatan, Martin Molin, kwam op het idee om de machine te bouwen tijdens een bezoek aan Museum Speelklok in 2014. Na 14 maanden werken met 3000 schroeven, heel veel platen mutliplex en 2000 knikkers stond daar de Marble Machine!

De band Wintergatan, wat het Zweedse woord is voor Melkweg, bestaat sinds 2012. Wintergatan’s muziek staat in het teken van mechanische muziekinstrumenten, van stampende beats tot minimalistische klanken. Martin Molin is het brein achter de mechanische Marble Machine. Op het YouTube kanaal van de band plaatst hij regelmatig video’s over zijn ingenieuze uitvindingen en projecten, waaronder ook de knikkermachine.
YouTube kanaal Wintergatan: https://www.youtube.com/channel/UCcXhhVwCT6_WqjkEniejRJQ
YouTube video over de komst naar Utrecht: https://www.youtube.com/watch?v=qkAwf3hlHSE&t=26s

Martin beschrijft in zijn veelbekeken video’s dat de Marble Machine na de opnames van de video veel mechanische problemen heeft gehad. Wanneer het aantal problemen bleef groeien heeft Martin besloten om de machine met ‘pensioen’ te laten gaan en een nieuwe machine te bouwen: Marble Machine X. Hiermee kan Wintergatan in de toekomst ook optreden.

Een aantal onderdelen van de eerste Marble Machine zijn voor het plaatsen in Museum Speelklok gerestaureerd waardoor het mogelijk is om de basisonderdelen te demonstreren, maar het is niet mogelijk om hele nummers te spelen. Eén instrument, de vibrafoon, zal gedemonstreerd worden. De knikkers zullen ook daadwerkelijk de vibrafoon bespelen.

Praktisch
- Wanneer: van 1 juni t/m 20 augustus 2017
- De Marble Machine wordt elk uur aan het einde van de Muzikale Tour gedemonstreerd door onze rondleiders
- De Muzikale Tour is dagelijks om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur en duurt ongeveer 50 minuten
- In Museum Speelklok, Steenweg 6 te Utrecht

//Einde bericht

Bron: Museum Speelklok

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: