Operadagen Rotterdam verlegt grenzen en brengt opera dichtbij

Rotterdam, 22 Mei 2017 /EZPress/ - Rotterdam was van 12 tot en met 21 mei voor de twaalfde keer het onbetwiste centrum in Europa van nieuwe vormen van opera en muziektheater. Het grensverleggende festival bracht dit jaar ruim 100 voorstellingen in de grote theaters en alle hoeken en gaten van de stad. Operadagen Rotterdam mocht rekenen op uitverkochte zalen en werd bezocht door een enthousiast en divers publiek, dat steeds vaker afkomstig is uit het buitenland. Honderden professionals uit binnen- en buitenland kwamen naar Rotterdam om de laatste ontwikkelingen op het vakgebied te volgen en vakgenoten te ontmoeten. Bijzondere festivalgasten waren onder meer Nora Fischer, Claron McFadden, Marco Mencoboni, Leonardo García Alarcón en de leden van het Europees Cultureel Parlement. Het festival sloot zondag 21 mei in stijl af met het aanstekelijke IN KOOR!

Verbinding met de stad
Meer dan ooit zocht Operadagen Rotterdam verbinding met de stad om zoveel mogelijk Rotterdammers kennis te laten maken met opera en muziektheater. Met het Maaspodium als nieuwe locatie in West bracht het festival voor het eerst speciale familievoorstellingen. Ook voor bewoners van Zuid was het festival nabij met onder meer de Nachtwandeling vanaf het Nieuwe Luxor Theater, de Operafietstocht en de optredens van Living Voices in de Stad op locaties als Paviljoen aan het Water en de Peperklip.

Volle zalen en vloeiende tranen
Volle zalen waren er onder meer bij het Rooftop Concert op het dak van de Bijenkorf, het Paradijskerkconcert en de premières van Dagboek van een verdwenene, Before I die, Freddie en Shorelines. De emoties liepen hoog op bij Nachtschade: Aubergine, Het Kanaal en Liebesleid; bezoekers pinkten hier massaal een traantje weg. Capella Mediterraneo o.l.v. de Argentijnse sterdirigent Leonardo García Alarcón ontving na hun uitvoering van l’Orfeo een minutenlange staande ovatie van een uitzinnig publiek in de Doelen.

Muziektheatertalent in de spotlights
Operatie Muziektheater presenteerde op zaterdag 20 mei aansprekende nieuwe werken van hét Nederlandse muziektheatertalent van nu en morgen aan professionals uit binnen- en buitenland. Aansluitend volgde de eerste editie van GALA! in de Rotterdamse Schouwburg. Het festival kende awards toe aan het grensverleggende Ragazze Quartet (NL), stersopraan Nora Fischer (NL), producer Ana Ablamonova (producer OPEROMANIJA, Litouwen), regisseur Jorinde Keesmaat (NL) en de organisatie van het Umculo Cape Festival (Zuid-Afrika) voor hun belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van hedendaags muziektheater.

Prominente Rotterdammers benoemd als lid Europees Cultureel Parlement
Operadagen Rotterdam hostte dit jaar de allereerste Nederlandse bijeenkomst van het Europees Cultureel Parlement (ECP), de exclusieve denktank voor gedeelde Europese cultuur en identiteit. Van 11 tot en met 13 mei spraken 100 vertegenwoordigers van de Europese kunsten en letteren uit 43 landen met elkaar over de rol van cultuur in het integratiedebat. In samenspraak met de Gemeente Rotterdam werden vier prominente Rotterdammers benoemd tot ECP-lid namens Nederland: Francine Houben (creatief directeur van Mecanoo architecten), filosoof Henk Oosterling, opera- en muziektheatermaker Arlon Luijten en Melle Daamen (algemeen directeur Theater Rotterdam).

Openingsvoorstelling Operadagen Rotterdam 2018
De dertiende festivaleditie vindt plaats van 18 tot en met 27 mei 2018. Operadagen Rotterdam 2018 opent in het Nieuwe Luxor Theater met Earth Diver. In Earth Diver schetst regisseur Wouter Van Looy een schijnbaar fictief portret van een samenleving in crisis. Een koor zingt werk van Heinrich Schütz: religieuze muziek die troost en onsterfelijkheid moest bieden in tijden waarin pest en oorlog Duitsland teisterden.

Over Operadagen Rotterdam
Operadagen Rotterdam is een internationaal opera- en muziektheaterfestival. Het festival presenteert eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende producties van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. Meer informatie over het festival is te vinden op www.operadagenrotterdam.nl.

//Einde bericht

Bron: Operadagen Rotterdam

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: