Het Noordbrabants Museum toont eerste solotentoonstelling Chiharu Shiota in Nederland

, 20 April 2017 /EZPress/ - De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) was in 2015 de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie The Key in the Hand stond dat jaar in de top-5 tentoonstellingen van The Guardian en op de cover van The New York Times. Chiharu Shiota’s eerste solotentoonstelling in Nederland biedt een retrospectief overzicht van haar oeuvre. De speciaal op maat van Het Noordbrabants Museum gemaakte installatie Uncertain Journey is het klapstuk van de tentoonstelling. Chiharu Shiota: Between the Lines is mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation en is van 24 juni tot en met 15 oktober te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Directeur Charles de Mooij: “Dat Het Noordbrabants Museum deze zomer de internationaal toonaangevende kunstenaar Chiharu Shiota introduceert bij de Nederlandse museumbezoeker sluit aan bij onze ambitie een topmuseum buiten de Randstad te zijn.”

Verbluffende installatie
In de installatie Uncertain Journey zijn vijf metalen boten met elkaar verbonden door rode wollen draden. Volgens de kunstenaar kan elke draad worden opgevat als het leven van ieder mens dat verweven raakt met andere levens. De voorbereiding en de uitvoering van de installatie is een indrukwekkend en tijdrovend proces. Met tien assistenten werkt Chiharu Shiota twaalf dagen aan de gigantische web-installatie. Eerst wordt de tentoonstellingsruimte van ongeveer 130 m² overspannen met een op maat gemaakt net. Daarna worden met ongeveer 10.000 nietjes de draden van zo’n 2.000 bollen wol vastgezet. De installaties van Chiharu Shiota maken wereldwijd een diepe indruk op bezoekers doordat ze universele begrippen zoals identiteit en herinnering op een verbluffend mooie manier vormgeeft.

Retrospectief overzicht
In totaal worden er 23 werken geëxposeerd, daterend van 1994 tot 2017, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, grote en kleine draadsculpturen en een bronzen beeld. Met de foto The Key in the Hand en de video How Did you Come into this World? toont Het Noordbrabants Museum twee werken uit de gevierde Venetiëshow. Chiharu Shiota koos zelf Between the Lines als titel van de tentoonstelling. Het verwijst naar haar initiële zoektocht als kunstenaar. “Ik wil een overzicht geven van mijn beginjaren als kunstschilder. In die periode voelde ik mij beperkt door het tweedimensionale doek. Om die reden begon ik lijnen in de lucht te tekenen. Deze werden later mijn webinstallaties. Een manier om te tekenen zonder beperkingen.”

Over Chiharu Shiota
In 1992 start Chiharu Shiota met de studie schilderkunst aan de Seika Universiteit in Kioto. Al snel stuit ze op de grenzen van de schilderkunst. Ze ervaart het als een kleur op doek waarbij iedere verdere betekenis ontbreekt. Ze start een zoektocht naar andere expressiemogelijkheden. Het werk Becoming Painting uit 1994, ook te zien in de tentoonstelling, is het resultaat van dit onderzoek. Voor het eerst laat ze het canvas links liggen en voert ze een performance uit. Richtingbepalend is de ontmoeting met performance kunstenaar Marina Abramović (Belgrado, 1946). Vanaf 1996 vervolgt Shiota haar opleiding in Hamburg, Braunschweig en Berlijn. Abramović is op dat moment professor aan de Hochschule für Bildende Kunst in Hamburg (1992-1996) en later aan de Hochschule für Bildende Kunst in Braunschweig (1997). Na de groepstentoonstelling Continental Shift in het Ludwig Forum te Aachen in 2000 en de Yokohama Triënnale in 2001 wordt het werk van Chiharu Shiota internationaal opgepikt. Met haar oeuvre past ze in een lange traditie van performance- en installatiekunstenaars, vertegenwoordigd door kunstenaars als Ana Mendieta, Janine Antoni, Louise Bourgeois, Carolee Schneemann, Hanna Wilke, Gina Pane, Marina Abramović en Rebecca Horn. Chiharu Shiota woont en werkt in Berlijn. Naast haar kunst heeft ze ook succes met set designs voor theater- en operaproducties.

Catalogus
Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven door WBOOKS. Het boek met een essay door Hans November, conservator 20ste en 21ste-eeuwse kunst in Het Noordbrabants Museum, verschijnt in drie talen (Nederlands, Duits, Engels). De publicatie is voor € 19,95 verkrijgbaar in o.a. de MuseumShop.

In samenwerking met
De tentoonstelling Chiharu Shiota: Between the Lines wordt mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation. De samenwerking tussen de Renschdael Art Foundation en Het Noordbrabants Museum resulteerde eerder in tentoonstellingen met werk van Lita Cabellut, Francis Bacon en Claire Morgan.

Bezoekinformatie
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch
T +31 (0)73 – 6 877 877
hnbm.nl

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Gesloten op maandag (m.u.v. feestdagen), Nieuwjaarsdag, Carnaval, Koningsdag en Eerste Kerstdag.

//Einde bericht

Bron: Het Noordbrabants Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: