Feestelijke aftrap 70 jaar Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties

Amsterdam, 20 April 2017 /EZPress/ - De Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) bestaat op 30 mei 70 jaar. Wat in 1947 begon als een samenwerking tussen vier theaters voor de inkoop van kolen is in 2017 uitgegroeid tot een vereniging die 147 podia vertegenwoordigt. De vereniging behartigt de gezamenlijke belangen van haar leden, zet in op promotie van het theaterbezoek en ondersteunt de achterban in professionalisering. De VSCD is tevens bedenker en medeorganisator van de belangrijkste podiumkunstprijzen zoals de Theo d’Or en Louis d’Or, de Zwanen, de Krekels en de Neerlands Hoop en Poelifinario.

De VSCD trapt de viering van haar 70-jarige bestaan af tijdens het Congres Podiumkunsten op 29 en 30 mei. ‘Het 70-jarig bestaan van de VSCD grijpen we aan om onze leden, de schouwburgen en concertgebouwen en hun medewerkers, in het zonnetje te zetten. Deze verjaardag geeft een goede aanleiding om een ode te brengen aan het podium. We trappen met deze ode af op het landelijke Congres Podiumkunsten waar de functie van het theater in de samenleving centraal staat’, aldus Hedwig Verhoeven, directeur VSCD.

Thema Congres Podiumkunsten
Met het thema ‘Open podium’ vestigt het landelijke Congres Podiumkunsten de aandacht op de bijzondere positie die het podium inneemt in de samenleving. Het podium als de huiskamer van de stad, als plek om weg te dromen, als oefenplaats voor de democratie. Een theater draagt bij aan een goed leefklimaat in een gemeente. Het is een vrijplaats waar je als bezoeker aan het denken wordt gezet. Het theater dient als plek waar amateurgezelschappen optreden voor vrienden en familie, waar leerlingen voorstellingen bezoeken en waar de jaarlijkse lintjesregen plaatsvindt. De rol van het theater is door de jaren heen veranderd en verschilt per regio, maar overal weerspiegelt een podium dat wat er leeft in de maatschappij. Het landelijke Congres Podiumkunsten vindt plaats op 29 en 30 mei in de Philharmonie in Haarlem.

Het ontstaan
De VSCD werd in 1947 opgericht om gezamenlijk kolen in te kopen en zo korting te verkrijgen. In 1947 belegden de heren Deinum, Touw, Carpentier Alting en Bendien, schouwburgdirecteuren uit respectievelijk Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, in de Stadsschouwburg te Utrecht bij collega Houtman een voorvergadering. Er was al langer behoefte om de koppen bij elkaar te steken en de gebrekkige brandstofvoorziening in dat naoorlogse jaar was dé aanleiding om dat ook echt te doen. Op 25 februari 1947 werd definitief besloten over te gaan tot de oprichting van een Vereniging van Schouwburgdirecties, de VSD. Een commissie werd ingesteld om de nodige voorbereidingen te treffen. Op 30 mei 1947 was de Vereniging van Schouwburgdirecties ook statutair een feit. Herman Deinum (schouwburgdirecteur in Haarlem) werd de eerste bestuursvoorzitter. Op 24 juni 1950 volgde Koninklijke goedkeuring. Vanaf 1957 is de VSD omgedoopt tot de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties waar de afkorting VSCD uit af te leiden is.

//Einde bericht

Bron: VSCD

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: