Roosje Hindeloopen in het Open Atelier van het Fries Museum

Leeuwarden, 19 April 2017 /EZPress/ - Van dinsdag 18 tot en met zondag 23 april huist Roosje Hindeloopen in het Open Atelier van het Fries Museum in Leeuwarden. Titus Stallmann is eigenaar van het gerenommeerde familiebedrijf. Hij demonstreert deze week de traditionele technieken van de Hindelooper schilderkunst en houtbewerking. Bezoekers kunnen toekijken en vragen stellen terwijl hij aan het werk is.

Dit keer sluit het Open Atelier aan bij de tentoonstelling Hindeloopen die tot en met 1 juli 2019 te zien in het museum. De bezoeker ontdekt in drie ruimtes de rijke historie van het oude Friese havenstadje, maar ook hoe de typische Hindelooper stijl nog steeds een inspiratiebron is voor hedendaagse ontwerpers. De muren van de tentoonstelling zijn geheel in stijl en uit de losse pols versierd door Titus Stallmann met traditionele sierlijke bloempatronen.

Roosje Hindeloopen
Het Hindelooper schilderwerk is wereldberoemd. Al meer dan een eeuw is het familiebedrijf Roosje Hindeloopen gespecialiseerd in traditionele handgemaakte en beschilderde Hindelooper meubelen. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die op authentieke wijze de meubels maakt.
Arend Roosje (1869- 1914) was een bewerker van fijn hout en huisschilder met artistieke aanleg. Aan de hand van oude voorbeelden heeft hij de Hindelooper volkskunst nieuw leven in geblazen. In 1894 opende hij zijn bedrijf en Eberhart Ebertus Stallmann werd zijn rechterhand. Toen Arend Roosje in 1914 overleed ging het bedrijf over naar de familie Stallmann. Als eerbetoon aan Arend Roosje is zijn naam nog altijd verweven met het bedrijf. Voor meer informatie: roosjehindeloopen.com.

Hindeloopen
De tentoonstelling vertelt het verhaal van het Friese havenstadje Hindeloopen. In de 17de eeuw was dit een echte wereldstad. Op hun handelsreizen brachten de Hylpers uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt. In de 19de eeuw kreeg men oog voor deze Hindelooper stijl. In 1878 veroverde de kleurrijke Hindelooper kamer - het topstuk van de tentoonstelling - de harten van de bezoekers van de Wereldtentoonstelling in Parijs. Na de Wereldtentoonstelling reist de demontabele kamer de wereld over. Ook tegenwoordig worden ontwerpers er nog steeds door geïnspireerd. In samenwerking met Roosje Hindeloopen bracht Christien Meindertsma de meubelcollectie “oak inside” voor Thomas Eyck tot stand die waren gedecoreerd met Hindelooper motieven. Ook de Nederlandse topontwerpers Viktor & Rolf lieten zich inspireren door deze typische stijl. Meubels van Christien Meindertsma en een jas en een paar bijzondere klompen van het ontwerpersduo zijn te bewonderen in de tentoonstelling, die tot en met 1 juli 2019 te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden.

Open atelier
Elke derde week van de maand krijgt de derde verdieping van het museum een bijzondere aanvulling. Tijdens het Open Atelier kunnen bezoekers een kijkje nemen in de keuken van een kunstenaar. Ze zien hoe kunstwerken tot stand komen en kunnen ondertussen vragen stellen, tips geven en de kunst afkijken.

//Einde bericht

Bron: Fries Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: