Duitsland op z`n mooist: fietsen in het Geheim over de Grens

Enschede, 13 April 2017 /EZPress/ - Genoeg van de drukke fietspaden in overvol Nederland, met je nieuwe e-bike? Of juist zin in een avontuurlijk heuveltje op eigen spierkracht, met straks als beloning het gezellige terras van een plattelandsherberg? De lente lonkt in het frisgroene deel van Duitsland, een paar kilometer over de grens. Middelpunt van een écht geslaagde meivakantie: toeren en rondkijken op één van de uitstekend bewegwijzerde fietsroutes, van het type `nergens hetzelfde`.

Goed stukje Europaradweg R1
Een 3.500 km lange klassieker, van de Atlantische Oceaan naar Rusland. Gewoon hier beginnen bij Winterswijk en dan meteen de stille natuur in bij het Duitse Vreden, dat is misschien wel de fijnste start. De volgende 300 km naar het Oosten zijn heerlijk fietsterrein: de statige kastelen van parkachtig Münsterland, de hippe studentenstad Münster zelf, onderweg de laagdrempelige beginnersbergjes en oerbossen van het Teutoburger Wald, roze flamingo`s zien opstijgen in natuurreservaat Zwillbrocker Venn.

Töddenlandradweg
Lastige naam voor een heel makkelijke tocht van 122 km, goed voor twee, drie of vier onvergetelijke dagen. Tödden is de naam die in deze hele streek - dus ook Oost-Nederland - werd gebruikt voor de rondtrekkende marskramers uit vroeger tijden. Historie genoeg dus onderweg. Plus al het moois van het idyllische Tecklenburger Land en het zuidelijke Emsland met zijn riviertjes en kanalen.

4-sterren fietsplezier: Grenzgängerroute Teuto-Ems
Hij heet zo, omdat je op zoek naar de mooiste en meest betekenisvolle plaatsen van het Osnabrücker Land, het oosten van Westfalen en het agrarische Münsterland steeds weer oude, vergeten grenzen passeert. Graafschappen zoals Lippe, maar ook hertogdommen en uitgestrekte landgoederen. Ook een tochtje voor lekkerbekken: aardbeien vers van het land, eerlijke streekproducten in boerderijwinkeltjes langs de weg, ham en worst uit eigen slagerij. Met een beetje geluk proef je de eerste asperges!

Van rivier naar rivier: de Hase-Ems-Tour
Niet één, maar twee idyllische rivierlandschappen, zoals ze in Nederland zeldzaam zijn geworden. Kies voor de complete langeafstandstocht (265 km) of pik er een paar kalme etappes van zo`n 50 km uit. De beloning mag er zijn: de aaneengesloten natuurparken van het Osnabrücker Land (geen stad in Europa ligt zo dichtbij beschermde natuur!) - klassieke waterburchten - stoere windmolens, kabbelende watermolens, piepkleine sluisjes en grootse vergezichten. Het begint al met een uniek natuurfenomeen: een gevalletje van `bifurcatie`. Dat wil onder geologen zeggen: lieflijk startriviertje Hase splitst zich rond het Wiehengebirge op in twee verschillende stromen: water naar de Ems (bij Meppen) en naar de Else, die weer uitmondt in de Weser.

Vechtdalroute
Volg de Vechte van de bron bij Darfeld in het Münsterland, helemaal naar Zwolle, waar hij ineens Overijsselse Vecht heet. Dat zou alleen al leuk genoeg zijn, een natuurlijk meanderende rivier volgen van begin tot eind, met steeds nieuwe uitzichten: tuinen en parken aan het water, oude boerderijen, slingerende dijkweggetjes, weids grasland. En dan is er nog de 132 km aan cultuur: 80 keer uitzonderlijke moderne kunst op de route Kunstwegen, variërend van fotowanden en landschapsgrappen tot beelden en installaties.

Emsland-Route
Prachtig puur begin van het nieuwe fietsseizoen: het rustige, vooral vlakke Emsland. De route met start en finish in Meppen heeft als enige bescheiden hoogtemeters het heuvelruggetje van natuurmonument Hümmling. Miljoenen jaren geleden ontstaan, dankzij een voorbij glijdende IJstijdgletscher. Verder mag je rekenen op 300 afwisselende kilometers met moerassen en wetlands, het beschermde gebied Hasetal, snoeperige stadjes uit het prentenboek (Haselünne) en een wereldberoemd cultuurmonumenten: het barokke jachtslot Clemenswerth met unieke, stervormige kasteeltuin.

Smokkelroute
De naam zegt het al: 190 km fietsen over nog altijd spannende weggetjes kris-kras door Nederlands-Duits grensgebied. De plek waar het ooit loonde om koffie, sterke drank en zelfs hele varkens te verduisteren, om ze in je binnenzak de grens over te smokkelen, niet opgemerkt door strenge veldwachters. Nu is de natuur hier de baas: het ondoordringbare Bourtangermoeras, heidevelden, grillige veengronden - en natuurlijk het puntgave vestingstadje Bourtange.

Rondje gezondheid: Sole & Kneipp Tour Osnabrücker Land
Alsof je zilte zeelucht inademt: het beroemde antieke `Gradierwerk` in Bad Rothenfelde dat geduldig oeroud, mineraalrijk bronwater vernevelt. De luxe thermale baden van kuuroorden Bad Laer en Bad Iburg. Lokale lekkernijen zoals `Piepsteine` van de warme bakker. Sprookjeskasteel Schloss Iburg. Het aspergestadje Glandorf. Allerlei heilzame therapieën met zout, behandelingen volgens de Kneipp-methode. Stukje Klein Zwitserland in de Borgloher Schweiz. Wie daar niet helemaal opgekikkerd van thuiskomt . . .

Ook Osnabrücker Land: fietsen met de `Ackerschnacker` als gids
Op de Ackerschnackertour krijg je op de verschillende luisterplekken nog eens wat te horen. De reisleider `in het kastje` vertelt honderuit: over het boerenleven, volkslegendes, vrolijke gebruiken in het zo agrarische en over culinaire Artland. En altijd is er wel een genoeglijk boerencafé of knus, typisch Duits smulrestaurantje in de buurt. Ruim 50 overheerlijke kilometers, te beginnen in Hanzestadje Quakenbrück.

See(h)-Tour Emsland
Zwaar biologische ontdekkingsreis, waar de rivier nog avontuurlijk kronkelt. We noteren onderweg: meertjes en vennen, zandduinen, de ongerepte uiterwaarden van de Ems met de befaamde, bij overstromingen natte Auwälder, stille heidevelden, stokoude beukenbossen, vlinders, voorjaarsbloemen. Even afstappen voor een 3 km lange biologieles-te-voet, het `Lehrpfad Wachendorf`. Of toch liever een actief rondje watersport op het stuwmeer bij Geeste?

Grafschafter Fietsentour
Zo dicht bij het Nederlandse Twente heet een Fahrrad nog gewoon `fiets`. Zelfs als het een e-bike is. Volg de bordjes `Fietsentour` en je ziet enorm veel van de Grafschaft Bentheim. Je kunt je meivakantie zo lang maken als je wilt. Ga maar na: hoofdroute van 220 km en nog eens 25 kleinere dagtochten. Onderweg pittoreske dorpen en antieke kloosters, eenzame fietspaden, riviertje de Vechte, het stoere kasteel hoog op de zandstenen rotsen van Bad Bentheim, waar op meer dan 1.000 meter onder de grond de mineraalrijke zoutwaterbron met zijn heilzame kwaliteiten opborrelt.

Nog meer fietsroutes in de Duitse grensstreek: www.geheimoverdegrens.nl

//Einde bericht

Bron: Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: