Rittal maakt high-performance computing mogelijk

Mobiel datacenter voor HPC-mogelijkheden ondanks beperkte ruimte

Zevenaar, 28 Maart 2017 /EZPress/ - Geavanceerde simulaties en renderings vereisen krachtige IT-bronnen – ter plaatse of uit de cloud. Voor deze high-performance computing (HPC) toepassingen biedt Rittal mobiele, gestandaardiseerde en turnkey on- of off-premises systemen. Samen met zijn partners kan Rittal ondernemingen bovendien voorzien van een veilige, economische HPC as a service (HPCaaS). Kortom, Rittal biedt innovatieve HPC-datacenteroplossingen voor diverse scenario’s.

Wanneer veel rekenkracht nodig is – bijv. voor 3D-renderings voor het maken van films, simulaties voor nieuwe automodellen of onderzoeksanalyses – gaan high-performance computing (HPC) toepassingen een rol spelen. Zij stellen weer hoge eisen aan het ontwerp van datacenters die veel computers in een beperkte ruimte combineren. Dicht opeengepakte IT-componenten genereren echter veel warmte. Deze componenten hebben voedings- en koelsystemen nodig die ondanks de beperkte ruimte betrouwbaar en effectief zijn. Het resultaat is een vrijstaand mobiel datacenter of services die geleverd worden vanuit het Lefdal Mijn datacenter in Noorwegen.

Mobiel datacenter: big data op de weg
Rittal biedt een mobiele oplossing voor HPC-toepassingen – een snel inzetbaar turnkey cloud datacenter in een container. Dit datacenter is uitgerust met gestandaardiseerde modulen, zoals UPS-systemen, en koelsystemen met vermogens tot 200 kW – ideaal voor taken die veel vragen van de hulpmiddelen.

Bernd Hanstein, Vice-President, Product Management, IT bij Rittal GmbH licht toe: “De mobiele container kan enorme hoeveelheden gegevens veilig en eenvoudig overzetten van punt A naar punt B. Hierdoor biedt Rittal voor elk scenario flexibele HPC-services.”

Op de CeBIT 2017 presenteerde Rittal zijn BCC (Balanced Cloud Centre) container voor HPC-platforms. Een BCC bestaat uit vijf cloud-hardware-?BLOB’s” (binary logic objects), die vijf tot 10 IT-racks bevatten – plus componenten zoals servers en opslagsystemen. Voor toepassingen die veel CPU-kracht vragen, kan HPC BLOB-hardware worden gebruikt. En als veel opslag- en geheugencapaciteit nodig is, bijv. voor complexe analyses, zijn Big Data BLOB’s beschikbaar. Deze kunnen in een on-premises systeem worden geïmplementeerd of uit een cloud worden geleverd. Een groot voordeel van het BCC-containersysteem, in combinatie met de cloud service, is de buitengewone mobiliteit. Gegevens van over de hele wereld kunnen veilig vanuit de bron naar het dichtstbijzijnde datacenter worden gezonden. Dit biedt vooral voordelen voor het analyseren van big data op afgelegen locaties (zoals edge computing).

Exploitatie: betrouwbaar en kostenefficiënt
Het Lefdal Mijn datacenter (LMD) is een unieke HPC-installatie. Zoals de naam al aangeeft, was het eerst een mijn. Het datacenter omvat 120.000 vierkante meters aan tunnels en kamers aan de westkust van Noorwegen. LMD profiteert van een natuurlijke bescherming door de rotsen terwijl de toegang streng wordt gecontroleerd. Het datacenter wordt bovendien exclusief gevoed door hernieuwbare energie: de koeling vindt efficiënt en kosteneffectief plaats met behulp van zeewater uit een nabijgelegen fjord. Rittal levert op dit moment modulaire datacentercontainers voor het LMD. Daarnaast biedt de onderneming, samen met zijn partners, HPC as a service (HPCaaS).

CeBIT: ervaar noodkoeling uit de eerste hand
Wat gebeurt er in deze scenario’s als de koelsystemen uitvallen? Bezoekers van de CeBIT ontdekten het antwoord op de stand van Rittal. Geïllustreerd aan de hand van een met typische componenten gevuld TS IT-rack simuleerde Rittal noodkoeling voor een HPC-cluster. Als het koelsysteem uitvalt, wordt een waarschuwing gegeven en openen de deuren van het rack automatisch. Omgevingslucht in het datacenter kan de HPC-bronnen ongeveer een halve minuut koelen, wat genoeg tijd biedt om de blade cluster gecontroleerd uit te schakelen.

Rittal
Rittal uit Herborn in Hessen, Duitsland, is wereldwijd een toonaangevende systeemaanbieder voor behuizings- en kasttechniek, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering, IT-Infrastructuur en software & service. Systemen van Rittal worden toegepast in vrijwel alle takken van de industrie – in de automobielindustrie, in de energieopwekking, in de machine- en installatiebouw en in de ICT-branche. Met in totaal 10.000 medewerkers en 58 dochtermaatschappijen is Rittal over de hele wereld aanwezig.

Het brede productenprogramma omvat bovendien infrastructuursystemen voor modulaire en energie-efficiënte computerruimten met innovatieve veiligheidsconcepten voor de fysieke beveiliging van data en systemen. De toonaangevende softwareleveranciers EPLAN en Cideon vullen de systemen van Rittal aan met engineeringsoplossingen die zich uitstrekken over meerdere disciplines, alles ondersteund door Rittal Automation Systems met automatiseringssystemen voor de schakelinstallatiebouw.

Het in 1961 opgerichte Rittal is de grootste onderneming binnen de door de eigenaar geleide Friedhelm Loh Group. De Friedhelm Loh Group is met 18 productielocaties en 78 dochtermaatschappijen over de hele wereld succesvol. De ondernemingsgroep heeft ruim 11.500 medewerkers en behaalde in 2015 een omzet van 2,2 miljard euro. Voor de achtste keer op rij werd het familiebedrijf in 2016 uitgeroepen tot Topwerkgever in Duitsland. In een in heel Duitsland uitgevoerde studie constateerden het tijdschrift Focus Money en de Stiftung Deutschland Test dat de Friedhelm Loh Group in 2016 behoort tot ondernemingen met de beste opleidingen. Meer informatie vindt u op www.rittal.nl, www.nextlevel4it.nl, www.nextlevel4industry.nl, expert.rittal.nl en www.friedhelm-loh-group.com.

//Einde bericht

Bron: Rittal

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: