NHL studenten maken interactieve beleving Martinikerk mogelijk

Innovatie 3D¬-techniek brengt ongekende mogelijkheden voor educatief historisch onderzoek en interactieve beleving

Groningen, 23 Maart 2017 /EZPress/ - Studenten van NHL Hogeschool werken momenteel aan een driedimensionale uitwerking van de Martinikerk in Groningen. Hiervoor combineren de studenten digitale gegevens van een innovatie 3D scanlaser met oude bouw- en restauratietechnieken, historisch onderzoek en materiaalgebruik. Een dergelijke integrale 3D scan van een dergelijk groot monument is uniek in Nederland en daarbuiten. Met de driedimensionale scan kunnen bezoekers de Martinikerk virtueel ontdekken met een VR-bril en wordt het carillon en de ruimte van de beiaard interactief toegankelijk voor minder validen en bezoekers die moeilijk ter been zijn.

Innovatie techniek 3D laserscanner
De 3D laserscanner brengt miljarden punten in beeld en zorgt ervoor dat vanaf elke standplaats een hoge resolutie 360 graden foto wordt gemaakt. Het resultaat is een enorme wolk van gekleurde meetpunten die het monument in ongekend detail beschrijven. Deze scan vormt de basis voor een virtueel en interactief 3D model van het historische bouwwerk. Met het 3D model kan iedereen het gebouw virtueel ontdekken op een scherm of door middel van een virtual reality bril.

Interessante studiecase door samenwerkingen
Het project is in samenwerking met verschillende partijen. Zo heeft de NHL contact gezocht met Geomaat uit Hoogkerk om de toren en het kerkgebouw in samenwerking met studenten digitaal te gaan scannen en uit te werken tot gedetailleerde 3D tekeningen. Ook is het bestuur van de Vereniging Vrienden aangehaakt nadat de case hen ter ore kwam. De samenwerking tussen deze partijen maakt dat er een bijzonder interessante studiecase is ontstaan, enerzijds met oude- en anderzijds met de nieuwste technieken.

//Einde bericht

Bron: NHL Hogeschool

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: