Joegoslavië: een theatrale terugblik

Amsterdam, 15 Maart 2017 /EZPress/ - Op donderdag 30 maart en zaterdag 1 april staat Frascati met twee aangrijpende voorstellingen in het teken van voormalig Joegoslavië: een theatrale terugblik naar een land dat niet weg te denken was en nu enkel nog bestaat in onze herinnering.

Hommage aan de Joegoslavische cinema en het ideaal van een solidaire samenleving
Theatermaker Sanja Mitrović en acteur Vladimir Aleksić groeiden samen op in Joegoslavië. Sanja woont en werkt in West-Europa, terwijl Vladimir na een aantal jaren in Italië terugkeerde naar Servië. Wat kunnen de socialistische idealen waarmee zij opgroeiden betekenen in het neoliberale Europa van vandaag? Met behulp van clips uit meer dan 50 films reconstrueren zij de recente geschiedenis van hun moederland: het socialisme, de antifascistische strijd, de verzorgingsstaat, de nationalistische oorlogen, de overgang naar een kapitalistische samenleving en de neoliberaal gekleurde kijk op de eigen geschiedenis. I Am Not Ashamed of My Communist Past is een eerbetoon aan de legendarische Joegoslavische cinema, én de rehabilitatie van een ideaal: een solidaire en vreedzame samenleving tussen mensen van verschillende afkomst en religie.

Do 30 maart | Frascati 1 | 20:30 uur
I AM NOT ASHAMED OF MY COMMUNIST PAST
Sanja Mitrović & Vladimir Aleksić
LNP | Servisch gesproken | Engelse boventiteling

De vele verhalen van Joegoslavië
In 15th Extraordinary Congress van theatermaker en beeldend kunstenaar Vlatka Horvath delen zeven vrouwen hun herinneringen aan wat ooit een gezamenlijk vaderland was. De spreeksters zijn afkomstig uit verschillende delen van voormalig Joegoslavië en wonen nu allen in Amsterdam. Met elkaar wisselen ze verhalen, geruchten en anekdotes uit, over de grote historische gebeurtenissen maar ook over het leven van alledag. Hoe was het om in die tijd, op die plek, te leven? Langzaam ontstaat een beeld waarin verschillende perspectieven elkaar aanvullen en soms tegenspreken. Een ‘parallelle geschiedschrijving’, naast de officieel erkende – of betwiste – feiten. Een mozaïek van persoonlijke herinneringen met ruimte voor contradicties, verschillende interpretaties en zelfs fictie. Zo verkent 15th Extraordinary Congress de manieren waarop we het geleefde verleden proberen te vatten en te duiden.

De eerste versie van 15th Extraordinary Congress speelde in Londen, als onderdeel van het project After a War van het LIFT festival. Sindsdien was de voorstelling te zien in Brussel, Berlijn, Poznan, Lissabon, Bergen en Malmö. De cast bestaat telkens uit vrouwen die afkomstig zijn uit voormalig Joegoslavië en die nu wonen in de stad waar de voorstelling speelt.

Za 1 april | Frascati 1 | 19:00 uur
15th EXTRAORDINARY CONGRESS
Vlatka Horvath i.s.m. zeven Joegoslavisch-Nederlandse vrouwen
LNP | Engels gesproken

//Einde bericht

Bron: Frascati Theater

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: