Pressroom De Kunstcollegas BV

Winnaars Schilderij en Tekening van het Jaar 2016

Foto:

Raamsdonksveer, 16 Januari 2017 /EZPress/ - De winnaars van Schilderij van het jaar 2016 en Tekening van het jaar 2016 zijn bekend.
Uit 1182 ingezonden schilderijen werd `Parkeerplaats` van Wouter Hisschemöller gekozen tot Schilderij van het jaar 2016. `Dancing with the Flies` van Wilma Stegeman werd uit 470 tekeningen gekozen tot Tekening van het jaar 2016. Deze kunstwerken zijn samen met de andere 10 finalisten nog tot en met 26 februari te bewonderen in CODA Apeldoorn.

Juryverslag
`In eerste instantie lijkt dit schilderij van Wouter Hisschemöller een doodnormaal en dagdagelijks tafereel. Zakenmensen die over een parkeerplaats lopen op weg naar hun kantoor of hun auto. Maar op het tweede gezicht blijkt er van alles aan de hand te zijn. Zo zitten er verschillende surrealistische aspecten in het werk die niet alleen een grappig effect hebben, maar ook allerlei vragen oproepen. De personages zien er uit als onvolledige collages opgebouwd uit meerdere mensen. Het gehele doek is schildertechnisch en compositorisch erg sterk uitgewerkt. Het meisje links op het doek is daarentegen weer “normaal” weergegeven en trekt de aandacht van de kijker, waardoor de “misvormde” zakenmensen niet direct opvallen. Zo wordt er op een intrigerende manier met de waarneming van de kijker gespeeld.`
`De tekening van Wilma Stegeman is een gewaagd werk, met een origineel en zelfs grappig onderwerp. De enorme uitvergroting van de vliegen had ook verkeerd uit kunnen pakken, maar is heel geslaagd. Hoewel de vliegen van een afstand heel realistisch lijken, zijn het van dichtbij meer suggesties van vliegen. Het werk is heel sterk in zijn eenvoud, waarbij het wit van het papier een grote rol speelt. Het is enkel de compositie en de schaduw onder de vliegen die een subtiel gevoel van diepte suggereren zonder dat er andere ruimtelijke referenties nodig zijn. Hierdoor én door de asymmetrie in de tekening ontstaat er een mooie innerlijke spanning. Een terechte winnaar.`

Publiekswinnaars
Michaël Marek is met zijn schilderij ‘De Garnalenvisser’ de winnaar geworden van de Publieksprijs van Schilderij van het jaar 2016. Ramon Koster won met zijn tekening ‘El Salvador’ de Publieksprijs van Tekening van het jaar 2016.

Doelstelling
Met de verkiezingen Schilderij van het jaar en Tekening van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de teken- en schilderkunst en de naamsbekendheid van tekenaars en schilders te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse teken- en schilderkunst realiseren.

Vakjury
De juryleden van beide wedstrijden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst. Onder hen onder andere Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA Museum in Apeldoorn, Joop Daalmeijer, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur en Leo van Heijningen van Galerie Van Heijningen.

Expositie
De werken van de finalisten en de publiekswinnaars van Schilderij en Tekening van het jaar 2016 zijn t/m 26 februari te bewonderen in CODA Apeldoorn (www.coda-apeldoorn.nl). In dezelfde periode kunnen bezoekers in het naburige ACEC (www.acecgebouw.nl) nog 10 extra kunstwerken van de in totaal vijftig genomineerde kunstenaars van beide wedstrijden bekijken.

Bron: De Kunstcollega's B.V.

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Links:
Schilderij van het jaar
Tekening van het jaar
Coda Apeldoon
ACEC



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: